Dostupni linkovi

Modernizacija željeznica ili burza rada


Sindikat metalaca Hrvatske upozorio je na nekoliko stotina radnika slavonskobrodskog „Đure Đakovića“ koji su već mjesecima na čekanju, i zatražio da se u proračun za sljedeću godinu uvrsti projekte na kojima tvrtka može raditi, u prvom redu modernizaciju Hrvatskih željeznica.

Ne riješe li se naši problemi, idemo na ulicu ili u akcije opstrukcije predsjedničke kampanje, poručuju sindikalisti i veterani slavonskobrodskog holdinga.

A bar dio problema može biti riješen u proračunu za sljedeću godinu, koji se upravo definira.

„Znate li koji je ključni problem zbog kojeg smo i sazvali ovu konferenciju za novinare? Tamo netko piše prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu u kojem su određene investicije. Ako te investicije ne budu odobrene, onda mi iduću godinu nemamo posla. Mi tražimo da te investicije uđu u prijedlog proračuna, jer ionako zbog ulaska u Europsku uniju hrvatska država mora promijeniti vozni park Hrvatskih željeznica,“ kaže vršitelj dužnosti predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

Hrvatske željeznice moraju nabaviti dvjesto novih teretnih vagona, kako bi se pripremile za ulazak u Europsku uniju i liberalizaciju teretnog prometa.

Ako ne krenu u modernizaciju, teretni promet na hrvatskim prugama obavljat će njemačke i austrijske željeznice, pa će nakon radnika „Đure Đakovića“ na burzi završiti i zaposlenici Hrvatskih željeznica.

Dakle, modernizacija je nužna, ali u „Đuri Đakoviću“, koji je niz izvoznih poslova izgubio zbog toga što su strani naručitelji robu počeli nabavljati u vlastitoj zemlji, kažu kako se i Hrvatska treba tako ponašati i naručiti nove teretne vagone ne u Rumunjskoj ili Bugarskoj, nego tu u Slavonskom Brodu.

Svaki drugi zaposleni u „Đuri Đakoviću“ je ratni veteran.

Ako se ne potpišu već ugovoreni poslovi sa Hrvatskim željeznicama i Janafom, mnogi bi mogli Božić dočekati na burzi, kaže predsjednik Udruge branitelja „Đure Đakovića“ Ivan Barić:

„Tama vlada u tim srcima, pogotovo danas! Ne vide drugu alternativu, a sve vodi prema tome da će završiti na birou sa 1000 kuna mjesečno. Možete misliti kako su ti ljudi razočarani: prvo u sebe, jer se nisu ponašali kao drugi, a onda u hrvatsku državu. Ovolike su im uši, magarci su ispali! Zar su oni zaslužili dočekati Božić sa svojim obiteljima, uz sve ovo što ih čeka?“

Pitali smo predsjednika Sindikata metalaca Dragičevića – je li uopće moguće očekivati dobijanje poštenog posla od Ministarstva prometa i veza kojem je na čelu Božidar Kalmeta, u situaciji kada je zbog sumnji na korupciju morao odstupiti njegov najbliži suradnik, državni tajnik za infrastrukturu Livaković, i kad nema javnog poduzeća u resoru tog ministarstva kojeg ne tresu korupcijski skandali?

Dragičević je u odgovoru bio suzdržan:

„Ja ne znam o poslovima tog ministarstva toliko da mogu kazati je li netko loš ili dobar. Ono šta čitam, čitam. Ono šta pročitam, mogu virovat i ne moram virovat, a kada netko bude bio osuđen, sve će biti jasnije. Ja samo za to ministarstvo hoću kazati da – nije komunikativno! Četiri puta sam ostavljao broj mobitela, četiri puta sam pokušavao stupiti u kontakt s Kalmetom unazad mjesec dana, a on se nije udostojio nikoga poslati da razgovara s nama, pa makar tajnika ministarstva. Dakle, ja u tom smislu smatram da to ministarsvo ne radi svoj posao korektno i dobro.“

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG