Dostupni linkovi

Vladi Federacije BiH 30 dana za izlazak iz krize


Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH okonačana je usvajanjem zaključka koji daje predstavnicima izvršne vlasti rok od 30 dana da pronađu izlaz iz aktuelne krize.

Premijer Federacije Mustafa Mujezinović kaže da očekuje prije svega imenovanje ministra za prostorno uređenje, oko čega su se u posljednje vrijeme i lomila koplja između Vlade i predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto.

"Ja očekujem svakog trenutka da on bude imenovan, ali, evo, ne dešava se već 56 dana,“ rekao je Mujezinović.

Krišto nema ništa protiv da se imenuje ministar prostornog uređenja:

"Razgovor u okviru institucija nema alternative. U taj razgovor spada i imenovanje ministra prostornog uređenja. Sve ovisi od Vlade.“

U Stranci za BiH, koja je i tražila vanrednu sjednicu Predstavničkog doma, zadovoljni su usvojenim zaključkom, kao i u Stranci demokratske akcije koja podržava dogovor predstavnika izvršne vlasti oko izlaska iz krize.

Ukoliko se to ne desi, kaže poslanik SDA Irfan Ajanović, spremni su i za radikalnije poteze:

"I smjene, na kraju krajeva, na sve ono što je i opozicija tražila. Sve ono što je u interesu za Federaciju BiH."

Mujezinović kaže da Vlada neće pasti.

"Mislim da ne može, jer je premalo vremena ostalo, iako bi svi u Vladi bili sretni da se to desi. Ovo su preteški poslovi, premalo plaćeni i vrlo odgovorni. Neće se to desiti. Ja vam i dalje tvrdim da Vlada i dalje nesmetano funkcioniše,“ rekao je Mujezinović.

U SDP-u nisu ni glasali o usvojenom zaključku na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma.

Njihov zahtjev da se izglasa nepovjerenje federalnoj Vladi na kraju dvodnevnog zasjedanja nije prošao i poslanik SDP-a Damir Mašić kaže da praktično nije izglasano ništa.

"Očigledno je da će Federacija BiH nastaviti da propada. Očigledno je takođe da će pravi odgovor na sva otvorena pitanja, koja smo mi problematizirali, dati naredni opšti izbori 2010. godine," rekao je Mašić.
XS
SM
MD
LG