Dostupni linkovi

Vojni penzioneri ne žele smanjenje penzija


Nekoliko stotina penzionera i vojnih osiguranika, uz podršku 13 boračkih udruženja, protestovali su ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu protiv najavljenog smanjenja penzija.

Predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH, Ismet Harbinja, kaže da borci imaju četiri zahtjeva za predstavnike Vlade.

"Naši zahtjevi su isplata penzija na vrijeme i bez umanjenja 10 odsto. Drugi, da se odmah pristupi izradi Zakona, pretvaranjem Uredbi po kojima smo penzionisani u jedan Zakon, te treći zahtjev je da se krene sa deblokadom procesa otkupa i dodjele stanova," kaže Harbinja.

Među demonstrantima njima je i Šaćira Jerković, koja je doputovala iz Čapljine kako bi podržala borce.

"Kakva je ovo penzija od 295 maraka? To je sramota! Ne možemo ni račune platiti, a živi nas četvero od jedne penzije. Ovo je žalosno šta rade. Ovo nije uredu nimalo," rekla je Jerković.

Nakon jučerašnjeg sastanka sa premijerom FBiH, Mustafom Mujezinovićem i resornim ministrima Pericom Jelečevićem i Zahidom Crnkićem, predstavnici Udruženja penzionera vojnih osiguranika i njihov koordinacioni odbor nije prihvatilo ponuđena rješenja.

"Zato što premijer Vlade FBiH ne prihvata da se penzije isplaćuju neumanjene. Čak planira da se i iduće godine penzije smanjuju za 10 odsto. Takođe, mi nismo sigurni da li će penzije u ova naredna tri mjeseca biti na vrijeme," rekao je Harbinja.

Predstavnici pregovaračkog tima Koordinacionog odbora više boračkih udruženja u FBiH sastali su se oko 13 sati sa ministrom Crnkićem, međutim ništa konkretno nije dogovoreno, te se dogovori odlažu za 18. novembar, kada bi trebao biti prisutan i premijer Mujezinović.
XS
SM
MD
LG