Dostupni linkovi

Republika Srpska Zapadu: Ne petljajte se u BiH


Milorad Dodik i Sergej Lavrov
Milorad Dodik i Sergej Lavrov
Vlasti Republike Srpske pojačavaju napore za sticanjem veće autonomije i ukidanjem svakodnevnog međunarodnog nadzora nad BiH, smatra Heather Maher, dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Washingtona u analizi aktivnosti srpskih lobista u američkom Kongresu i posjete Sergeja Lavrova, ruskog ministra vanjskih poslova Sarajevu.

"Vlada Republike Srpske je pokrenula diplomatsku ofanzivu u dva pravca kojom želi poslati nedvosmislenu poruku međunarodnoj zajednici: ne petljajte se u unutrašnje stvari BiH," smatra Maher.

Banja Luka je ove sedmice u Washington poslala izaslanike da prenesu ovu poruku zvaničnicima u Kongresu dok je ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov u četvrtak u Sarajevu izrazio podršku nastojanjima Republike Srpske da se ukine Ured visokog predstavnika.

"Izborom BiH u Vijeće sigurnosti, nameće se kao posebno relevantno pitanje uzimanja sudbine BiH u ruke Bosanaca i Hercegovaca tako da se oni konačno mogu riješiti vanjskog nadzora. I u tom pogledu, Rusija, kao aktivni član Vijeća za implementaciju mira, podržava brzu transformaciju Ureda visokog predstavnika u ured ili misiju posebnog predstavnika EU-a,"
rekao je Lavrov na kofreneciji za novinara sa svojim kolegom Svenom Alkalajem.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodikje u više navrata pozvao na zatvaranje OHR-a, te je zaprijetio održavanjem referenduma o izdvajanju iz Bosne i Herzegovine.

Lavrovljevi komentari dobijaju još više na težini jer su izrečeni u Sarajevu, a ne u Banja Luci, glavnom gradu Republike Srpske.

U međuvremenu, u Washingtonu, delegacija zvaničnika Republike Srpske obilazi capitol Hill ubjeđujući sagovornike da je BiH sposobna da vlada sama sobom.

Ishod ove borbe je neizvjestan jer u Kongresu i među uticajnim grupama i nevladinim organizacijama uglavnom vlada suprotno mišljenje: ako se Sjedinjene Države ne obavežu da pojačaju podršku BiH u nastojanjima da postane članica NATO saveza i EU-a, ona može kliznuti nazad u nacionalističke podjele i, moguće, novi sukob.

Jedan član delegacije bosanskih Srba, Gordan Miloševića, koji je Dodikov savjetnik za vanjsku politiku, rekao je za Radio Slobodan Evropa da je pozicija Sjedinjenih Država "lažna".

"Mi smo taoci prevare u smislu kako je međunarodnoj zajednici predstavljena situacija u BiH. Ovo što vi imate ovdje je lažna slika," rekao je Milošević.

Milošević je rekao da su on i njegove kolege došli u Washington da bi uvjerili Amerikance da je staje u BiH dobro i da im poruče da daljnja pomoć nije potrebna.

Što se tiče ureda Visokog predstavnika, Milošević kaže da je on "najveća prepreka dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU.“

Milošević je odbacio ideju da međunarodno meditiranje na sastancima na kojima se raspravlja o stvarima kao što je ustavna reforma mogu pomoći BiH da uđe u EU i NATO-u.

Poruka delegacije bosanskih Srba nije bila dobro primljena od barem jedne grupa sa kojom se srela – Kongesnom komisijom za Sigurnost i saradnju u Evropi ili Helsinškim komitetom SAD-a.

Senator Benjamin Cardin izjavio je izjavio da je „ustavna reforma neophodna za stvaranje funkcionalne bosanskohercegovačke države, i domaće političke vođe se moraju dogovoriti šta ta reforma sadrži.“
XS
SM
MD
LG