Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stanković za RSE: Za Kusturicu Milošević nije ratni zločinac


Aleksandar Stanković
Razgovarala: Dinka Jurković

U ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa, novinar HTV-a Aleksandar Stanković opisuje incident sa režiserom Emirom Kusturicom, koji je izbacio njega i ekipu HTV-a za vrijeme snimanja intervjua za emisiju "Nedjeljom u 2".

Snimanje i razgovor sa Kusturicom su trajali 22 minute kada je on, iznerviran postavljenim pitanjima, demonstrativno ustao i ne birajući riječi, naredio ekipi HTV da napusti selo Mećavnik na Mokroj Gori i da mu preda snimljeni materijal.
RSE: Danas ste vrlo traženi, telefonom vas je teško dobiti. Razlog je vaša emisija Nedjeljom u 2, pokušaj da u Mokroj Gori snimite razgovor sa Emirom Kusturicom. Termin je bio dogovoren. Što se desilo?

STANKOVIĆ:
Dogodilo se to da je nakon 22 minute intervjua Emir Kusturica odustao od intervjua i jednostavno zaplijenio materijal koji smo snimili i potjerao nas sa Mokre Gore uz argumentaciju da se tako ne može razgovarati s njim.

RSE: Zašto je odustao i kako ste razgovarali s njim? Što ste ga pitali?

STANKOVIĆ: Pa bila su sporna pitanja o Slobodanu Miloševiću i o Radovanu Karadžiću - dakle zašto je pio viski sa Slobodanom Miloševićem dok je trajala opsada Sarajeva.

RSE: Je li vam odgovorio na to pitanje?

STANKOVIĆ: On je odgovorio na to pitanje otprilike sa konstatacijom:“Ja sam morao to raditi, to je bila moja obaveza jer ja sam osvojio Zlatnu palmu u Kanu i mene je Milošević pozvao da dođem kod njega na prijem i ja sam jednostavno morao to napraviti.“ Moje protupitanje je bilo: „Ne, oprostite, vi to niste morali napraviti - vi ste bili poznati režiser i prije i poslije toga.“ Zatim ga je iznerviralo pitanje dalje o Miloševiću.

RSE: Što vam je rekao za Miloševića?

STANKOVIĆ: On je rekao za Miloševića da Milošević nije ratni zločinac, da mu ništa nije dokazano. Moja argumentacija je bila: „Ni Hitleru nije ništa dokazano. Ne postoji osuda Hitlerova za ratni zločin, pa otprilike znamo o čemu se radi.“ Nakon toga mi je pokušao objasniti kako je Milošević imao i dirljivu stranu svog karaktera, a to se vidi u činjenici da je slao ljubavne poruke, kako je Kusturica rekao, Miri Marković iz Haškog suda. Moja protuargumentacija je bila:„Oprostite, imate li simpatije za Hitlera koji je volio svoju Evu Braun i sigurno je bio brižan prema njoj ’45. u bunkeru kada su ih bombardirali saveznici?“ Nikakav odgovor nije imao na to. I treća stvar, ja mislim da je zbog toga i prekinut intervju, pokušao je prebaciti lopticu kada sam ga pitao zašto je opjevao Radovana Karadžića - jer on pjeva „Ko ne voli Radovana, ne video Đurđevdana“. Dakle, pitao sam ga zašto je opjevao Radovana Karadžića. Isto je rekao da Radovanu Karadžiću nije ništa dokazano da je ratni zločinac - i onda je išao sa protupitanjem: „Stankoviću, molim te odgovori zašto i kako se ti osjećaš zbog legionara koji su po Hrvatskoj ’95. ubijali Srbe, odnosno radili to što su radili?“ Ja sam rekao: „Fenomenalno! Odgovoriću vam na to pitanje, samo mi recite zašto ste upravo vi opjevali te legionare?“ Jer jedina osoba kojoj se sudi, a legionar je, za ratne zločine je Ante Gotovina, a Emir Kusturica ga je opjevao sa Neletom Karajlićem stihom „Ko ne voli Gotovinu, uvalim mu osovinu.“ Nakon toga isto nije imao nikakvu argumentaciju i jednostavno je rekao: „Ja prekidam ovdje intervju, ne možete vi sa mnom ovako razgovarati.“ I prekinuo je intervju - i to je to.

"SLOBODNO ME TUŽI"

RSE:
Vi ste imali 22 minuta snimljenog materijala, međutim niste uspjeli da dođete do njega. Borili ste se, prema izvješćima agencije, 45 minuta. Kako je taj dio izgledao?


STANKOVIĆ:
To je bila verbalna agresija. Ja ne mogu reći da je on nas fizički zlostavljao - jer nije. Međutim, uvjetovao je na neki način da mi odemo sa njegovog imanja - jer mi smo bili na njegovom imanju, u njegovoj kući - time da ili izbrišemo materijal ili da mu predamo kazete. I nakon 45 minuta predali smo mu kazete i onda smo otišli.

RSE: Nije bilo šanse da ih uzmete? Vi ste poznati kao uporan novinar koji dobije sve što želi, niste mogli ni nakon 45 minuta "borbe" da dođete do toga?

STANKOVIĆ: Pa gledajte, nisam ja tamo bio sam. Tamo je bilo još petoro ljudi kojima nije bilo baš svjedeno što se događa i oni su otprilike rekli ono:„Daj mu kazete i bježimo.“


RSE:
Da li želite završiti intervju?

STANKOVIĆ: Ja sam njega više puta u toku tih 45 minuta pozivao da bude smiren, da jednostavno nekako dovršimo taj intervju. Pa naravno, ja sam njemu tada predlagao da dovršimo intervju, da se smirimo, da popijemo kavu. Međutim, ne - on je inzistirao da se izbriše materijal ili jednostavno da mu se daju kazete, ne da mu se vrate jer kazete nisu njegove. Kada nam je uzeo kazete, ja sam ga zamolio da nam ih vrati više puta. On je rekao: „Slobodno me tuži.“ I eto, na tome je ostalo.

RSE: Kako gledate na Kusturicu poslije ovog događaja. Kako biste ga okrakterizirali kao čovjeka?

STANKOVIĆ: Pa šta da vam kažem - on je sjajan režiser i ja volim njegove filmove. Međutim, ovaj put neću ulaziti u opservacije kakav je odnos imao prema Miloševiću ili kakav je odnos imao prema Radovanu Karadžiću. To je sve trebalo biti rečeno. Međutim, on je ovaj put dokazao da je lopov i razbojnik - jer nam je oteo nešto što je naše. Dakle, to je kao da vi dođete u nečiju kuću, a on vam kaže: „Možeš izaći iz moje kuće, ali prije toga daj mi sat ili prije toga skini košulju.“ I jednostavno ti kad skineš košulju, onda te on pusti. Dakle, šta je to nego lopovluk?

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG