Dostupni linkovi

Inzko: Slab ili gotovo nikakav napredak prema EU



Nekoliko predstojećih mjeseci predstavlja ključni period za ispunjavanje preostalih obaveza prema Evropskoj uniji (EU), kako bi BiH tokom sljedeće godine osigurala ukidanje Šengenskog viznog režima za svoje građane, rekao je specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na sastanku s direktoricom Direkcije za evropske integracije Nevenkom Savić danas u Sarajevu.

Visoki predstavnik je sa žaljenjem konstatirao da je tokom proteklih mjeseci ostvaren ograničen napredak u okviru procesa evropskih integracija.
"Od polovine juna usvojeno je samo pet zakona koji proizilaze iz Evropskog partnerstva i uvjeta za liberalizaciju viznog režima", rekao je Inzko, dodajući da je zabilježen” slab ili nikakav napredak u ispunjavanju uvjeta iz Evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) u pogledu Zakona o Ombudsmenu BiH, supervizije banaka, usvajanja državnog Zakona o obligacijama, Zakona o državnoj pomoći, Zakona o razvoju informatičkog društva, Zakon o plinu i drugih zakona".

Inzko i Savić su se suglasili da je potreban širi konsenzus političkih stranaka i bolja koordinacija svih aktera koji se bave evropskim pitanjima kako bi se ubrzao proces evropskih integracija u BiH.
XS
SM
MD
LG