Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gregorijan optužuje "Global"


Rafi Gregorijan

Rafi Gregorijan tvrdi da "Global" protiv njega koristi istu retoriku kao i Milorad Dodik i demantovao navode da se Ured bavi teorijom zavjere

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan gostujući u političkom magazinu „60 minuta „ opovrgao je navode izjave Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se Ured visokog predstavnika bavi teorijom zavjere u kojoj su najviši predstavnici Bošnjaka u politici, gospodarstvu, kulturi i vjeri markirani kao teroristi, kriminalci i mafijaši.

U vezi sa takozvanom shemom objavljenoj u magazinu „Global“ u kojoj se pripadnici Bošnjačke političke i vjerske elite, dovode u vezu sa finansiranjem terorizma i kriminalnim vezama i radnjama, Gregorijan je kazao kako se ne radi o zavjeri niti je bilo ko na meti.

Također, on je istakao i kako se pripadnici kriminalnog miljea nalaze odvojeno na istoj shemi od intelektualaca i uticajnih Bošnjaka, ali i da on nema nikakve veze s njenim nastankom.

Naprotiv, Gregorijan je za prozivanje uticajnih Bošnjaka optužio vlasnika magazina "Global", Fahrudina Radončiča čiju je kampanju uporedio s onom koju protiv njega vodi Milorad Dodik.

„ Identična je to retorika koju koristi Dodik. Njih dvojica imaju zajedničke poslovne saradnike u Srbiji i Crnoj Gori“, kazao je Gregorijan i dodao kako da Radončić nerijetko brani Dodika, navodeći kako bi ovakav pristup na narednim izborima mogao Radončića koštati glasača.

TUŽBA JE SMIJEŠNA

Podsjetivši da se satajao s Radončićem u vezi s istragom pod kojom se nalazi a u sklopu afere „Razvojna Banka FBIH“, Gregorijan je kazao da problemi koje ovaj medijski magnat ima sa zakonom nemaju veze sa OHR-om već sa pravosudnim istitucijama u BiH.

Iako nije želio komentirati postoji li dokument sličan objavljenoj shemi u OHR-u, Gregorijan je kazao kako u ovoj instituciji postoji jedinstven stav, te da insinuacije kako pokušava zaustaviti internu istragu, koju je pokrenuo visoki predstavnik u BiH Valentin Incko - nisu osnovane.

"Dnevni Avaz" je najavio da će protiv Gregorijana podnijeti tužbu s odštetnim zahtjevom od 50 miliona eura. Gregorijan je ovu najavu prokometirao kao „smiješnu".

"Ali ako traži i dobije tužbu, ukoliko dobijem zajam od Razvojne banke Federacije možda uspijem to i platiti“, dodao je on.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

XS
SM
MD
LG