Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Devet novih slučajeva H1N1

update

Obolela od virusa gripa H1N1 u Kragujevcu

Iz Ministarstva zdravlja Srbije poručuju da je situacija pod kontrolom i da se očekuje 3 miliona doza vakcina protiv virusa gripa H1N1

U Srbiji je registrovano devet novih slučajeva virusa novog gripa H1N1 ali iz Ministarstva zdravlja Srbije poručuju da je situacija pod kontrolom i sugerišu obaveznu vakcinaciju.

U Vojnoj gimnaziji u Beogradu prekinut je nastava jer je kod trojice učenika potvrđen virus H1N1.

Registrovan je novi slučaj u jednoj beogradskoj srednjoj školi, dva slučaja u Kraljevu i tri u odjeljenju škole u u Čačku.

U Vojnoj gimnaziji u Beogradu nastava je prekinuta zbog epidemije "akutnih respiratornih infekcija", potvrdio je načelnik Uprave za zdravstvo Ministarstva odbrane Veljko Todorović.

Član Radne grupe za pandemiju Ministarstva zdravlja Branislav Tiodorović je potvrdio nove slučajeve virusa H1N1.

"Ovoga trenutka u Srbiji imamo potvrđena tri slučaja kod dece u Čačku, dva kod dece u Kraljevu, u Beogradu imamo jednog gimnazijalca i jednu odraslu osobu, pored ona tri gimnazijalca iz Vojne gimnazije," rekao je Tiodorović.

Na području čačanskog regiona do sada je registrovano 16 slučajeva novog gripa. Tri učenika osnovne škole "Milica Pavlović" u Čačku dobro su i da se oporavljaju se, javlja dopisnik RSE Vladimir Nikitović.

Načelnik školske uprave u Čačku Danilo Beodranski, koji je zbog novonastale situacije boravio u nadležnom ministarstvu, rekao je ya RSE da se škole zatvaraju tek ukoliko bude zaraženo oko 40 odsto učenika, pa za sada nema potreba za preduzimanje nekih radikalnijih mera, javio je Vladimir Nikitović.

Nadležni kažu da su preduzete su mere izolacije sumnjivih slučajeva, kako oboleli nebi dolazili u kontakt sa spoljnim svetom,naglašava epidemilog Ministarstva zdravlja Tiodorović.

"Dakle pred sobom imamo jednu verovatno miksovanu epidemiju, da bi se tako reklo, jer se odvija i zaražavanje adenovirizama, rinovirusima, ali tu ima i sezonskog gripa i verotavno ovog pandemijskog kao što je potvrđeno. Dakle ništa nije neuobičajeno, nema razloga za nikakvo vbeliko uzbuđenje ili paniku, ali ima razloga za ozbiljnost posebno kod roditelja i kod pedijatara," rekao je Tiodorović.

Očekuje se da posle nove godine u Srbiju stigne oko 3 miliona doza vakcina protiv virusa gripa H1N1, uverava javnost ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG