Dostupni linkovi

Indeks prosperiteta - Raj je na severu


Koje je najbolje mesto za život? Mnogi bi verovatno rekli palmino drvo i bajkovita plaža kao neizbežni dekor zamišljenog raja na zemlji.

Međutim, u stvarnom životu zemlja koja je najatraktivnija kada je reč o ekonomskim kao i pokazateljima kvaliteta života je mnogo hladnija – reč je o Finskoj.

To je rezultat istraživanja Indeksa prosperiteta za 2009. britanskog Legatum instituta, koji objavljuje Indeks prosperiteta u svetu treću godinu zaredom.

Inspiraciju za ovaj poduhvat je našao u govoru Roberta Kenedija, koji je kao državni tužilac izjavio 1968. da ekonomski indikator kojim je do tada meren progres neke zemlje – društveni proizvod (GDP) – iskazuje sve „osim onog što čini život vrednim i smislenim“.

Sa tom idejom Institut Legatum je utvrdio kriterijume za merenje ljudskog blagostanja na mnogo kompleksniji način.

Reč je o devet elemenata kao što su ekonomska snaga zemlje, ali i lične slobode, zdravstvo, obrazovanje, bezbedno i društvo koje podržava građane, kvalitet upravljanja i domaćih institucija, kao i da li postoji prostor za preduzetništvo i inovacije.

"Svakako to se odnosi na državne zvaničnike, jer ispunjavanje dela kriterijuma zavisi od vladine politike, kao što je poštovanje ljudskih prava, ekonomskih sloboda," rekao je Vilijam Inbouden iz Instituta Legatum.

IRSKA, HRVATSKA, MAKEDONIJA...

Zanimljivo je iz istraživanja da jedino u nasiromašnijim zemljama novac utiče na zadovoljstvo u životu. Međutim, kako te države postaju bogatije, to povećanje prihoda igra sve manju ulogu u dostizanju sreće.

Pod geslom „istorija nije sudbina“, u izveštaju se ukazuje da među najprosperitetnije zemlje ne spadaju samo one koje su već dugo vreme ekonomski produktivne.

Na primer, Irska koja je bila veoma siromašna samo pre nekoliko generacija, sada se nalazi na 11. mestu od ukupno 104 zemlje na listi.

Zemlje poput Hrvatske, Estonije, Češke republike, Mađarske su bez obzira na komunističko nasleđe, sada dobro pozicionirane.

Hrvatska, na primer, zauzima 35 mesto, uprkos ratnim razaranjima 1990-ih, i ima prosečne ocene po gotovo svim kriterijumima, a posebno se ističu lične slobode.

Makedonija je na 59-oj poziciji, sa relativno slabim pokazateljima u ekonomiji i ličnim slobodama.

Iran je na 95 mestu, skoro na kraju liste, sa veoma lošim perfomansama, dostigavši prosečni indeks jedino kada je reč o preduzetništvu, obrazovanjiu i zdravstvu.

Rusija je na 69. mestu sa jedinom izrazito pozitivnom karakteristikom – obrazovanjem, dok su veliki problemi u bezbednosti, upravljanju, kvalitetu institucija, ličnim slobodama i društvenom poverenju.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG