Dostupni linkovi

Sukob policije i demonstranata u Jerusalimu



Izraelske snage napale su danas svetilište Hramovu goru u Jerusalimu, u pokušaju da rasteraju nekoliko stotina palestinskih demonstranata koji su ih zasuli kamenicama.

Izraelci su na demonstrante ispalili dimne bombe, ali sem tri lakše povređena izraelska policajca, nije bilo ozbiljnije povređenih. Policija je uhapsila 15 demontranata, uključujući i savetnika palestinskog predsednika za pitanja Jerusalima, rekao je portparol izraelskih vlasti.

Današnji okršaj bio je jedan od najžešćih u poslednje vreme na prostoru najvećeg jerusalimskog svetilišta, koje muslimani zovu Plemenito svetilište.

Izraelska policija je navela da su demonstranti sipali ulje na zemlju i zapalili ga, kako bi omeli izraelske organe reda, potom su pobegli u džamiju, iz koje su na policiju bacali razne predmete i kamenje.

Muslimanski lideri pozvali su vernike da se danas okupe ispred džamije Al-Aksa na Hramovoj gori, kao odgovor na ono što su nazvali "jevrejsko osvajanje". Oni su optužili Izraelce da kopaju ispod svetilišta, čime žele da ugroze muslimanske građevine koje se tamo nalaze. Izraelci sprovode arheološka iskopavanja u obližnjim područjima, a njihov premijer Benjamin Netanjahu ljutito je pre dve nedelje optužio muslimanske ekstremiste da šire neosnovane laži.
XS
SM
MD
LG