Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bh. radnici deportovani iz Azerbejdžana


Nekoliko desetina od oko 700 građevinskih radnika iz BiH koji su mjesecima zatočeni u Azerbejdžanu bez pasoša i naknade za rad su prisilno napustili kavkasku državu, rekla je Khadiza Isamylova, šefica biroa Radija Slobodna Evropa u Bakuu.

"Danas je desetak Bosanaca poslano na aerodrom da bi bili deportovani u svoju zemlju nakon što im je plaćena trećina ili polovina iznosa koju su im dugovali vlasnici građevinske firme," Isamylova je rekla Mirjani Rakeli, urednici Balkanskog servisa RSE, u telefonskom intervjuu.

Radnike, koji su radili i na objektima koje finansira azerbejdžanska Vlada, je angažovalo srpsko-azerbejdžansko preduzeće SerbAz, rekla je Isamylova.

"Stave ih u auto, odvedu ih na aerodrom i onda napuste zemlju, to se dešava već danima. Neki su već otišli samo sa polovinom novca," dodala je ona.

"Nije jasno kako ih imigracijske vlasti puštaju ako su im istekle vize. Mi još istražujemo detalje u vezi ove kompanije i da li vlasnici imaju ikakavu odgovornost u vezi ovih događaja."

Radnici su mjesecima živjeli u teškim uslovima, rekla je Isamylova nakon što je grupu od oko 90 radnika koji su smješteni u jednoj neuslovnoj kući posjetila ekipa novinara azerbejdžanskog servise RSE.

"U jednoj sobi je po nekoliko kreveta i imena radnika su napisana na krevetima. Nije bilo plina, čiste vode," rekla je Isamylova.


"Dvoje ljudi je umrlo dok su bili ovdje i radnici koje smo intervjuirali kažu da ne znaju šta je bilo sa njihovim tijelima. Rečeno im je da su njihova tijela poslana nazad u BiH ali oni nemaju nikakve informacije da li se to desilo ili ne," dodala je ona.

"Jedan od njih je bio bolestan, rekao je da ima dijabetes i da nije vidio doktora mjesecima."

Pogledajte video izvještaj koji je napravila ekipa azerbejdžanskog servise RSE.

Građevinci iz BiH u Azerbejdžanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:53 0:00

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG