Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zdravstveni sistem spreman za pandemiju


Veći talas inficiranih krajem jeseni
Srbija je osamnaesta zemlja u Evropi u kojoj je registrovan smrtni ishod obolelog od virusa novog gripa, nakon sto je jedna žena preminula u kragujevačkoj Infektivnoj klinici. Dok nadležni poručuju da je država spremna i za najgori scenario – pandemiju, građani mnogo ne strahuju od meksičkog gripa.

Virus H1N1 uzeo je prvu žrtvu u Srbiji. U sredu, 22. oktobra, četrdesetšestogodišnja Biljana Đušić iz Kraljeva preminula je u kragujevačkoj Infektivnoj klinici od posledica izazvanih novim gripom.

Ona je na bolničko lečenje primljena 6. oktobra i sve vreme bila je na aparatima za disanje, jer je kao posledicu gripa imala tešku upalu pluća. Lekari su saopštili da su preduzete sve mere kako bi se izbegao smrtni ishod, ali da pacijentkinja nije izdržala, i naveli da do najgoreg najverovatnije ne bi došlo da je prihvatila hospitalizaciju kada se prvi put požalila na loše zdravstveno stanje, 29. septembra.

Ona je odlazak u bolnicu odložila zbog svadbe sina, a interesantno je da je familija preminule žene ispričala da nije putovala i da ne znaju gde je mogla da dobije virus.

Tomica Milosavljević, ministar zdravlja Srbije, izjavio je da nema razloga za paniku jer se plan za postupanje pre i u toku eventualne pandemije ostvaruje kako je predviđeno.

“Započet je proces nabavke vakcina, s jedne strane. S druge strane, zdravstvene ustane su do sada pokazale sposobnost i mobilnost”, rekao je ministar zdravlja.

Milosavljević je rekao da se nada da više neće biti fatalnih ishoda što će, kako je objasnio, zavisiti i od toga kakva će biti epidemija.
“Kakva god bila – vi ćete reći da nismo uradili dobro. Ako bude blaga, reći ćete zašto ste preterali? Ako bude snažna, vi ćete reći – uradili ste nedovoljno. Na čitavoj planeti zdravstveni sistemi rade razrađujući različite scenarije. Tako i mi. Spremni smo za najlošije moguće varijante, a nadamo se da će biti blaže”, kaže Milosavljević.

I epidemiolozi kažu da nema ralzoga za paniku posle prvog smrtnog slučaja usled virusa H1N1, ali upozoravaju da ima razloga za organizovano sprečavanje mogućih problema.

Važno je na vreme reagovati

Branislav Tiodorović, član Radne grupe Ministarstva zadravlja za pandemiju gripa, rekao je za naš program da nije isključeno da se u Srbiji dogodi još neki smrtni slućaj zbog novog gripa.

“Zdravstveni sistem mora da računa da će takvih slučajeva biti još. Ne sada, ali će ih biti tamo krajem jeseni i početkom zime, kada su kumulacija rizik faktora za lakše prenošenje i mogućnosti da obole oni koji su osetljiviji.”
Škole i obdaništa treba da su spremni na zatvaranje ili ograničen rad


Tiodorović kaže da je važno da svi delovi države jednako ozbiljno tretiraju problem pandemije, kao što to čini zdravstveni sistem.
“Znači da funkcionišu javne komunalne službe, jer šta će nam značiti ako smo organizovali zdravstveni sistem, a nemamo dovoljno energije, goriva, hrane, lekova da obdaništa i škole budu pripremljene za situaciju da će se, na primer, zatvoriti i da će biti ograničen rad.”

Od zemalja u bližem okruženju, jedino je još u Bugarskoj zabeležen jedan smrtni slučaj od novog gripa, dok je u svetu registrovano više od pet hiljada umrlih.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je od najveće važnosti da se na vreme jave lekaru svi koji imaju respiratorne probleme praćene malaksalosću i suvim kasljem.

“Ono što treba da bude odlučujući faktor, što treba zaista da ih natera da zovu svoga lekara – to je otežano disanje. To može prvo početi sa otežanim govorom, pa brzo prelazi u otežano disanje. Ne treba gubiti vreme, već treba odmah otići kod lekara, odnosno on će vas potom uputiti u bolnicu.”
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG