Dostupni linkovi

Vlasnik propale ruske firme kaže da mu je prijećeno smrću


Budva
Budva
Vječeslav Leibman, direktor bankrotirane ruske firme "Miraks" u Crnoj Gori, zatražio je od crnogorske policije zaštitu zato što mu je, kako je saopšteno iz te kompanije, Cetinjanin Duško Glendža prijetio ubistvom.

Glendža je vlasnik građevinskog preduzeća koje je bilo angažovano na radovima koje izvodi "Miraks" na području Budve.

Zaposleni iz Glendžinog građevinskog preduzeća su u utorak blokirali radove "Miraksa" jer traže da im ruska kompanije isplati dugove.

Leibman je saopštio da mu je Glendža i ranije prijetio i da je zbog toga prinuđen da zatraži pomoć policije.

Ako mu, kako je saopšteno, ne bude garantovana bezbijednost zaprijetio je mogućnošću da "Miraks" prekine poslovanje u Crnoj Gori.

Nakon što je par godina bio najveći divlji graditelj u Budvi bagere ruskog "Miraksa" zaustavio je bankrot.

Donedavno glavni partner opštine i sponzor manifastacija, firma koja je kupila mnogo, a neki će reći i mnoge u Budvi, sada duguje svojim poslovnim partnerima u Crnoj Gori milionske iznose.

Zanimljivo ja da nakon gaženja svih crnogorskih zakona, doduše, uz podršku lokalnih i republičkih moćnika, sada u "Miraksu" kažu da je gradnja stanova na Zavali stopirana jer "čekaju dozvole od ministarstva".

Diskoteka

"Posebno, počeli smo da gradimo liftove, bazen, a to nije bilo jasno određeno u projektnoj dokumentaciji. Inspekcija nam je to zabranila i dok ne riješimo ta pitanja dalje ne nastavljamo. Znači, nećemo više da se igramo u Crnoj Gori," rekao je Leibman.

"Miraks" je zaustavljen još proljeća prošle godine, ali su u Budvi svi, počev od opštinskih čelnika do predstavnika ruske firme to negirali.

Danas samo cetinjskom građevniskom preduzeću "GP" "Miraks" duguje preko 300 hiljada eura.

Radnici cetinjskog preduzeća koji su svojim vozilima blokirali ulaz na Zavalu tražeći isplate.

"Miraks" ima neizmirene obaveze prema našoj firmi u iznosu 360 hiljada eura. Oni su sve te radove koje smo mi izveli uredno potpisali i priznali i ostao je dug od 360 hiljada koji oni sada negiraju," evo šta su tim povodom rekli za Televiziju Budva.

Leibman je na konferenciji za štampu optužio vlasnika preduzeća "GP" da mu je prijetio zbog dugova, te zatražio od policije zaštitu.

"Kako bi se riješilo pitanje mora da se pozove još jedna komisija, može da se pođe na arbitražu, što ne znači da treba da mi se stavi prst na čelo i da mi se prijeti da će neko da me ubije ukoliko mu za tri dana ne vratim novac," rekao je Leibman.

Cetinjska firma traži naplatu za svoje radove na Toplišu, gdje je "Miraks" otvorio diskoteku koja je cijelo ljeto radila do zore bez dozvole, terorišući bukom širi centar grada.

Niko od nadležnih u Opštini ni u inspekcijama nije reagovao. Ali to za "Miraks" i grad u kome je pustio korijenje nije čudno. Prisjetimo se kako je nastajalo stambeno naselje za koje su govorili da će graditi super-giga-mega hotel.

"Nema spratova, sve ću vam objasniti, vi ste svi nestrpljivi, ja ne znam zašto su vam spratovi bitni? Mi kao obrađivači plana naravno da imamo jedan realan problem. Treba sada napraviti realan i konačan plan, a na terenu već imate objekte. Do izrade predloga plana na terenu su se stalno gradili objekti i dešavale su se promjene koje je jednostavno nemoguće stići provući kroz papire dok traje sama procedura".

Umjesto super-ekstra-ultra hotela nikli su stanovi za tržište. Uništen je najljepši lungo mare na crnogorskoj obali, uzurpiran je lokalni put i prekinuta šetačka staza Budve sa Bečićima. Niko od gradskih očeva, a ni građana, ni lokalnog nevladinog sektora nije podigao glas.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG