Dostupni linkovi

Bez izručenja Gorana Davidovića


I dalje u Italiji - Goran Davidović
Goran Davidović, lider neonacističke organizacije Nacionalni stroj, još nije izručen Srbiji, iako su nadležni u Beogradu najavili da bi to trebalo da se dogodi danas.

RSE je Davidovića našao u Italiji, gde je otišao nakon što je osuđen na zatvorsku kaznu. Da li će i kada biti prebačen u zatvor u Srbiji, za sada još nije izvesno.

Goran Davidović zvani Firer, lider Nacionalnog stroja, osuđen je u Srbiji na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, ali je služenje kazne izbegao otišavši u Italiju posle izricanja presude, početkom 2009.

Davidovića smo u utorak, 20. oktobra, pronašli u Trstu, gde je uhapšen sredinom aprila po poternici srpskog Interpola, i tom prilikom je za naš program rekao je da je u tom gradu na slobodi od početka juna, kada ga je italijanski sud pustio iz pritvora do konačne odluke o zahtevu Beograda za izručenje.

“Na adresi na kojoj sam prijavljen, na koju mi glasi i lična karta – ne krijem se.”

RSE: Ovde se govori o vašem izručenju?

“To su apsolutne dezinformacije i ne znam ko ih plasira. To je teoretski nemoguće, osim ako će me kidnapovati. Pošto ja ovda imam ovde Viši sud u Rimu koji još nije odlučivao o mom slučaju. Tek onda se može govoriti o stvarnom izručenju. Moji advokati i ja još nismo dobili presudu, kada je dobijemo imamo i pravo žalbe 45 dana, a nakon toga se to šalje u Rim. Dakle, to bi bilo tamo 2010. godine, na proleće.”

Pre nekoliko dana, Snežana Malović, ministarka pravde Srbije, izjavila je da je Italija odobrila izručenje Gorana Davidovića i najavila datum njegove ekstradicije koju treba da sprovede Interpol.

“Mi imamo obaveštenje od nadležnih organa kako naših tako i italijanskih da će se sama Davidovićeva predaja izvršiti 20. oktobra ove godine. U sam postupak ne bih ulazila, pošto je to nadležnost Interpola i treba svi to da sačekamo. Ministarstvo pravde će postupati shodno svojim direktnim obavezama i ovlašćenjima, tako da će one odmah biti sprovedene na izdržavanje zatvorske kazne u onoj ustanovi koju dobije po rasporedu suda”, kaže Malović.

Ekstradicija definitivno uskoro


Davidović 20. oktobra nije izručen Srbiji, a jedina nezvanična informacija koju su mediji dobili u beogradskoj kancelariji Interpola bila je da će se njegova ekstradicija dogoditi uskoro, ali da će datum prebacivanja lidera Nacionalnog stroja iz Italije ostati u tajnosti iz bezbednosnih razloga.

U ministarstvu pravde nisu želeli da govore o tome zbog čega je došlo do konfuzije oko datuma izručenja. Goran Davidović osuđen je na godinu dana zatvora jer je krajem 2005. sa grupom neonacista fizički i verbalno napao učesnike antifašističke tribine na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Kako se nije odazvao pozivu za izdržavanje kazne u Somboru, u martu raspisana je poternica. Nakon toga ispostavilo se da je tridesetpetogodišnji Davidović otputovao u Italiju sa regularnom vizom koju je u ambasadi u Beogradu dobio na osnovu toga što mu supruga živi u toj zemlji i ima italijansko državljanstvo.

Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog drustva novinara Vojvodine, rekao je za naš program da Davidović mora da odgovara za sve što je učinio, ali da nije jedino i ključno pitanje kada će tačno biti izručen Srbiji.

„Nego je suštinsko pitanje, kao i kod navijača, huligana i fašista koji tuku i ubijaju, koja je pozadina, ko stoji iza takvih organizacija i pojedinaca. Potpuno je jasno da navedena ličnost nije mogla da napusti Srbiju bez nečije pomoći. Znači, prestanimo da se igramo žmurke, jer je očigledno da bez pomoći određene političke takvo bekstvo ne bi ni moglo da se desi. To je uostalom prava sramota za ovu zemlju“, kaže Gruhonjić.


Pronaći inspiratore, Davidović nije sam


Gruhonjić je svojevremeno tužio Davidovića jer ga je lider Nacionalnog stroja u knjizi “Slučaj Nacionalni stroj” nazvao "novinarom-propagandistom koji radi za neprijateljske obaveštajne službe", i razmatrao njegovu nacionalnu pripadnost, licitirajući da li je Hrvat, musliman ili nešto drugo.

Opštinski sud u Novom Sadu kaznio je Davidovića sa 500.000 dinara, ali je Okružni sud poništio presudu jer deo sudske dokumentacije i tužbe nije napisan ćirilicom, već latinicom.

Nataša Govedarica, iz nevladine organizacije Građanske inicijative, kaže za naš radio da je važno da svako odsluži svoju kaznu, između ostalog i zato što to jednostavno pokazuje funkcionisanje sistema.

“U ovom slučaju to možda ima i dodatnu dimenziju, zato što vidimo ponašanje slično onom koje je pratilo proces u kome je presuđeno Davidoviću. Prosto dobijaju neki svoj nastavak, jer baš u ovom slučaju, na par čudnih, proceduralnih načina su se ispoljile neke slabosti sistema. Kao, na primer, prilikom pokušaja izručenja koje je iz proceduralnih razloga nije dobilo očekivani epilog. Kao i uvek kazna ima svoj preventivni aspekt i mislim da bi upravo u ovom slučaju trebalo nastojati da se ta kazna i izvrši”, smatra Govedarica.

Naši sagovornici Nataša Govedarica i Dinko Gruhonjić zaključuju da je procesuiranje Gorana Davidovića i Nacionalnog stoja važno za čitavo društvo, ali ne mogu da procene kako će ta priča biti okončana.

“Strašno je da je sistem ipak deo svog posla uradio, ali to ne dobija svoj očekivani epilog”, zaključuje Govedarica.

S druge strane Gruhonjić smatra da se “taj problem neće rešiti tako što se izvršilac radova šalje u zatvor, već tako što će se otkriti ko su njegovi inspiratori i finansijeri”.
XS
SM
MD
LG