Dostupni linkovi

Uhapšeno šest menadžera 'hedge' fondova sa Wall Streeta


Američke su vlasti u petak uhapsile šestoricu menadžera 'hedge' fondova i članova uprava korporacija zbog trgovanja uz povlaštene informacije, u kojem su navodno ostvarili više od 25 miliona dolara ilegalne dobiti.

Među uhapšenima je i jedan od najbogatijih Amerikanaca, Raj Rajaratnam, menadžer za upravljanje imovinom Galleon Group, 'hedge' fonda s oko sedam milijardi dolara imovine. Optužen je za učešće u uroti za upotrebu 'insiderskih' informacija za trgovanje dionicama više tvrtki, uključujući Google Inc.

Savezni sudija u New Yorku, Douglas Eaton, odredio je kauciju za puštanje na slobodu na 100 milona dolara. Također je izdao nalog da Rajaratnam, koji ima državljanstvo SAD-a i Šri Lanke, mora ostati u krugu od 177 km od New Yorka.

Savezni tužilac Preet Bharara na Manhattanu rekao je da je ministarstvo pravosuđa u ovom slučaju primjenilo onu vrstu elektronskog praćenja, tradicionalno rezerviranog za organizirani kriminal, krijumčare droge i osumnjičenme za terorizam.

"Pohlepa nije dobra. Ovaj bi slučaj trebao biti poziv na buđenje za Wall Street", rekao je tužilac Bharara.

Joseph Demarest, čelnik ureda FBI-a u New Yorku, izjavio je kako je jasno da je 20 milijuna dolara u ilegalno ostvarenoj dobiti došlo na trošak običnih javnih ulagača u fond.
XS
SM
MD
LG