Dostupni linkovi

Napad islamskih militanata na pakistanske snage


Snage bezbjednosti u akciji protiv islamskih militanata
Snage bezbjednosti u akciji protiv islamskih militanata
U više napada islamskih militanata u Pakistanu na snage bezbjednosti broj žrtva je dostigao 39.

U Lahoru su militanti napali kancelarije Federalne istražne agencije i dva trening centra policije. Policija je u međuvremenu saopšila da je povratila kontrolu nad gradom.

Samo u Lahoru u borbama sa pobunjenicima poginula je 21 osoba, nakon što su četvorica naoružanih napadača napala sjedište federalne policije i još dva policijska centra za obuku i ubili sedam ljudi.

Izvještači navode da bitka i dalje traje, dok policijski helikopteri kruže nad Lahorom, a u borbama učestvuju i specijalne snage policije.

Nije poznat tačan broj nastradalih, ali se u izvještajima navodi da u borbama "svakako ima poginulih".

General major Šafkat Ahmed, komanadnt snaga u tom području, novinarima je situaciju ovako opisao:

"Pretražujemo teren u ovom trenutku. Tijela poginulih terorista leže unutra. Vidjeli smo oko pet mrtvih tijela, neki od njih su bili samoubice. Druge su ubile naše bezbjednosne snage.”

Viši policijski zvaničnik Hajder novinarima je rekao da su dva policajca još uvijek u zgradi:

“Pronašli smo samoubilački opasač, ručne granate a dva mrtva tijela su ležala ovdje na ulazu.”

Nešto ranije u gradu Kohatu, na sjeverozapadu zemlje, najmanje 11 osoba je nastradalo kada je automobil-bomba eksplodirao nedaleko od jedne policijske stanice.

Lahor je drugi po veličini grad u Pakistanu ali u njemu nije bilo napada terorista još od početka godine.

Stvaranje atmosfere straha i terora


Ovi napadi dodatno su uzdrmali Pakistan u kojem je u samoubilačkim napadima u posljednje dvije nedjelje poginulo preko stotinu ljudi.

Talas nasilja uzrokovan je uglavnom napadima bombaša samoubica povezanih sa talibanskim pokretom i Al Qaidom.

Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rahman Malik pručio je da najnoviji napadi pobunjenika ipak neće zaustaviti vlasti u borbi protiv terorista.

U posljednje dvije godine je u napadima u Pakistanu stradalo više od 2000 ljudi.

Napad je došao u vrijeme kada je vlast priprema vojnu ofanzivu protiv militanata u regionu Južnog Vaziristana, na granici sa Avganistanom.

Taj planinski vijenac vlasti smatraju stjecištem islamskih terorista iz regiona i cijelog svijeta.

Dio Južnog Vaziristana bio je posljednje utočište radikalnih pakistanskih Talibana nakon što su ih pakistanske bezbjednosne snage potisnule iz doline Svat početkom ove godine.

Analitičari kažu da je grupa tijesno povezana sa Al Qaidom i Islamskim pokretom Uzbekistana, čiji su mnogi lideri ubijeni u napadima na taj region još prošle godine.

Pakistanski analitičar Imtijaz Gul prati borbu bezbjednosnih snaga protiv ektstrmista i kaže da najnoviji napadi imaju dva primarana motiva.

“Pod jedan, vjerovatno da skrenu pažnju vojske i bezbjednosnih snaga sa operacije u Južnom Vaziristanu. I pod dva, oni žele da dobiju malo u vremenu tako što će kod ljudi u gradu stvoriti atmosferu straha i terora,” rekao je Gul.

Gul sugeriše da su se pendžabski talibani, sekta Suni ekstremista i džihadista formalno aktivna na dijelu indijskog regiona Kašmir, sad pridružili radikalnim pakistanskim talibanima protiv bezbjednosnih snaga u ovoj zemlji.

Analitičar Gul smatra da je Vaziristan centralno mjesto za pobjedu protiv ekstremista u Pakistanu.
XS
SM
MD
LG