Dostupni linkovi

Hrvatska blizu ulasku, Turska mora učiniti više


Hrvatska bi mogla okončati pregovore sa EU do kraja naredne godine, ali ostale države uključujuči Tursku moraju još mnogo toga učiniti.

U izvještaju o progresu Evropske Komisije, zemlje kandidati se kritikuju zbog korupcije, slabog sudstva i drugih problema i njima je predočeno da će im trebati više godina prije nego što se većina njih priključi EU.

Ako Hrvatska sprovede sve dogovoreno na vrijeme, pristupni pregovori mogu se okončati do kraja naredne godine, saopštila je EK.

Turskoj je preporučeno da ubrza ekonomske i političke reforme, unaprijedi prava manjina, ženska i radna prava, te da normalizuje odnose sa Republikom Kiprom. Takođe se od Turske traži unapređenje medijskih sloboda.

EK je za zemlje zapadnog Balkana, Srbiju, Albaniju, Makedniju, Crnu Goru, Bosnu i Herecegovinu i Kosovo navela da su napravile promjenljiv napredak, iako Srbija daje snažan administrativan napor da ubrza reforme.

U izveštaju se ne navodi datum ulaska Hrvatske, ali diplomate sa kojima je Rojters razgovarao navode da bi Hrvatska mogla postati članica EU 2012.godine.
XS
SM
MD
LG