Dostupni linkovi

Hrvatska će svjedočiti u korist Kosova


Hrvatska će u decembru pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu svedočiti u korist Kosova, što će izazvati novo zaoštravanje odnosa sa Srbijom, piše "Novi list".

Ovaj riječki dnevnik dodaje da hrvatsko pojavljivanje pred tim sudom u Beogradu neće biti dočekano blagonaklono, pa su u Zagrebu već spremni na negative reakcije.

Hrvatska je jedina država bivše Jugoslavije koja će učestvovati u raspravi, ali u toj raspravi neće reći ništa novo, već će ponoviti razloge koje su prilikom priznavanja Kosova, marta 2008, mesec dana nakon što su u Prištini proglasili nezavisnost, izneli predsednik Stjepan Mesić i tadašnji premijer Ivo Sanader, naveo je "Novi list".

Od Međunarodnog suda pravde traži se savetodavno mišljenje da li je proglašenje nezavisnosti Kosova bilo u skladu s međunarodnim pravom, ali mišljenje tog suda nije obavezujuće i ne može naterati zemlje koje su priznale Kosovo da tu odluku ponište.

U saslušanjima zakazanim od 1. do 11. decembra stavove će obrazložiti 29 zemalja - one koje su priznale Kosovo i one koje nisu, niti nameravaju da to učine.
XS
SM
MD
LG