Dostupni linkovi

Snijeg u Sarajevu, na planinama u Hrvatskoj i Srbiji


Foto: Midhat Poturović
Foto: Midhat Poturović
U Sarajevu je u noći sa ponedjeljka na utorak pao snijeg i njegova visina je u jednom momentu dostigla čak 23 centimetra.

U utorak ujutro snijeg je zamijenila kiša, a visina snježnog pokrivača u 8 sati bila je na Ivan Sedlu 32 cm, Kupresu 17, Bjelašnici 9 cm.

Prvi snijeg koji je padao od sinoć donio je niske temperature. Iako je početak sezone grijanja trebao početi za dva dana, jutrošnjim sastankom sa predstavnicima Vlade FBiH, dogovoreno je da će grijanje početi danas.

Glasnogovornik Sarajevogasa, Adis Salkić kaže kako će radijatori Sarajlija ugrijati poslijepodne.

Snježne padavine prouzrokovale su prekid u snadbjevanju električnom energijom za većinu opština na području FBiH. Glasnogovornik Elektroprivrede BiH, Fahro Memić ističe da su mobilni timovi od jutros na terenu, te da se radi na popravci oštećenih trafostanica.

Saobraćaj u BiH je usporen. Sniježne padavine prouzrokovale su niz poteškoća kako za pješake, tako i za vozače. Iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba kažu da je saobraćaj otežan posebno preko planinskih predjela gdje ima ugaženog i raskvašenog snijega.

Zbog snijega koji još pada, za teretna vozila sa prikolicom i šlepere zatvoren je put preko Romanije. Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da budu oprezni jer se na cestama nalazi mnoštvo slomljenog drveća.

Ni Opština Sokolac nije pošteđena od snježnog nevremena. Zbog kvarova na električnoj mreži, usljed snježnih padavina,bez struje je ostao veliki broj sela. Međutim, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda sniježnih padavina neće biti u narednim danima, ali će temperature zraka znatno opasti.

Zbog teškog i mokrog sniježnog pokrivača u Sarajevu je oštećeno nekoliko automobila. Na desetine je polomljenih stabala i grana drveća, koji dodatno ometaju saobraćaj.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda sniježnih padavina neće biti u narednim danima, ali će temperature zraka znatno opasti.

Iako je početak sezone grijanja u glavnom gradu BiH najavljen je za 15.oktobar, iz Toplana Sarajevo ističu da bi grijanje moglo početi i ranije.

I u Hrvatskoj su se juče vrhovi planina zabijelili, snijeg je zabilježen u Gorskom kotaru, a naviše snijega u Hrvatskoj je zabilježeno na Zavižanu gdje ga je palo 28 centimetara.

U Srbiji takođe danas na Kopaoniku, Sjenici i Zlatiboru pada jak snijeg.

Prema najavama meteorologa ove sedmice bi u mnogim dijelovima Evrope mogao početi da pada snijeg.
XS
SM
MD
LG