Dostupni linkovi

Hrvatska mora mijenjati Ustav radi bjegunaca


Privođenje Branimira Glavaša u Sud BiH
Privođenje Branimira Glavaša u Sud BiH
Hrvatskoj su nužne hitne izmjene Ustava i zbog odredbe o neizručivanju odbjeglih hrvatskih državljanja koji su se, u bijegu pred pravdom, sklonili u BiH, na što Hrvatsku u najnovijem godišnjem izvješću iz Bruxellesa opominje i Europska komisija.

Vladin prijedlog ustavnih promjena bit će na sjednici u hrvatskom Saboru već za dva dana, potvrđeno je nakon današnjeg susreta premijerke Jadranke Kosor sa čelnicima oporbenih stranaka koje dovršavaju i svoj prijedlog, a najnovije izmjene, pojašnjava premijerka, obuhvaćaju i „uhidbeni nalog“, što Europa traži.

„Jedan od razloga zbog kojih mijenjamo Ustav je i uhidbeni nalog. Prema tome, to je dio toga paketa,“ rekla je Kosor.

U najnovijem izvješću Europske komisije Hrvatska se kritizira i zbog Glavaševa bijega u Bosnu i Hercegovinu, iako se slučaj ne spominje izravno, ali je točno opisan, a sličnih bjegunaca ima više na svim stranama, što je danas komentirao i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić podsjećajući na neizručivanje počinitelja kaznenih djela:

„Treba stvoriti ustavni okvir za to da se onemogući onima koji učine kazneno djelo u jednoj zemlji da samo pretrče granicu i da su slobodni ljudi. Dakle, taj dio se mora riješiti međunarodnim sporazumima,“ rekao je Mesić.

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa potvrdili su nam da se na takvom sporazumu s Bosnom i Hercegovinom ubrzano radi, a jamčio bi izručenje ili procesuiranje osoba koje su se ogriješile o zakon bez obzira na to čije državljanstvo posjeduju.

„Potrebno je mijenjati Ustav jer hrvatski Ustav brani izručenje hrvatskih državljana drugim zemljama. Prvo, Hrvatska mora tu ustavnu odredbu promijeniti i radi EU u pogledu onog europskog uhidbenog naloga, a i radi želje da sa trećim zemljama, posebno sa BiH i Srbijom zaključi sporazum kojim će se priječiti ovo što sad imamo - da nam kriminalci bježe preko granice i pokazuju nam dugi nos,“ kaže SDP-ov saborski zastupnik, pravni stručnjak i kandidat za predsjednika države, dr. Ivo Josipović.

"Stimulativno izvješće"

U europskom izvješću o napretku Hrvatske ka Europskoj uniji izravno se kritizira hrvatski Sabor koji je odbjeglom Branimiru Glavašu, optuženom za ratne zločine nad Srbima u Osijeku 90-tih, ukinuo imunitet tek nakon izricanja prvostupanjske presude i tako omogućio bijeg u susjednu BiH.:

„U izvješću Europske komisije govori se upravo ono što smo mi govorili u Saboru prilikom rasprave o toj temi - to je da gospodina Glavaša u BiH nije pustila policija nego politika. Pustila ga je politika svojom odlukom - HDZ i HDSSB u siječnju 2008., kada nisu uvažili zahtjev Državnog odvjetništva da se odredi pritvor za gospodina Glavaša," rekao je u izjavi HRT-u SDP-ovac Arsen Bauk, član saborskog mandatno-imunitetskog povjerenstva.

Profesor europskih integracija na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti dr. Damir Grubiša za Radio Slobodna Europa:

„Mislim da je sada trenutačno najveća prepreka to što svaka država želi da štiti svoje građane. Prema tome, svi se boje da bi, recimo, Hrvat mogao biti optužen za zločine u BiH ili u Srbiji, ili, recimo, da građani Hrvatske budu izručeni u onoj zemlji gdje su počinili zločine, tako da je to jedna bojazan koja, čini mi se, ima osnova, ali u društvima koja nisu integrirana u EU. Prema tome, to je izraz onog tzv. prvobitnog shvaćanja suvereniteta da nijedna zemlja ne daje svoje građanine. U sustavu EU to znači da se svi moramo povinovati tom uhidbenom nalogu, pa ako on vrijedi za Švicarsku, nema razloga da ne vrijedi i za Hrvatsku.“

Najnovije izvješće iz Bruxellesa, čiji dijelovi su već u medijima a službena objava se očekuje u srijedu, analitičari u Hrvatskoj nazivaju „stimulativnim“, ali i „upozoravajućim“ jer se, ističe Grubiša, u završnoj fazi pregovora s Hrvatskom Europa neće zadovoljiti samo deklarataivnim, već stvarnim promjenama, osobito u pravosuđu, procesuiranju korupcije, ratnih zločina, te učinkovitijem rješavanju stanarskih prava, ali i zapošljavanju srpske i romske manjine:

„Na temelju toga perspektiva nam je popravni ispit. To znači da situacija je odlična, ali moramo biti još bolji. Drugim riječima, izvješće je stimulativno, ali ono je uvijek u završnoj fazi pregovora gdje se traži ozbiljno da se ove stvari otklone, ove glavne primjedbe. To znači da ako se doista sada krene u to, a to ćemo vidjeti sada ovih sljedećih dana, onda možemo očekivati da pregovori završe u roku predviđenom, a to je do kraja sljedeće godine, 2010. godine. Ako ne, onda, naravno, ako ne bude EU zadovoljna, a imamo već presedan Bugarske i Rumunjske, ona će biti vrlo oprezna i neće dopustiti da se mi krijemo samo iza paravana deklarativnih promjena.“
XS
SM
MD
LG