Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policija u svetu zaostaje za organizovanim kriminalom



Međunarodne kriminalne grupe jačaju zbog korišćenja tehnologije, boljeg međusobnog povezivanja i zloupotrebe nedovoljne koordinacije policije različitih zemalja, recceno je na današnjoj konferenciji Interpola i Ujedinjenih nacija.

Učesnici skupa upozorili su da se razmena informacija mora što pre povećati u borbi protiv kriminalaca koji su sve češće u dosluhu sa terorističkim organizacijama kao što je Al Kaida.

"Pošteno je reći da su kriminalci ispred države u korišćenju naprednih oruđa globalizacije, kao što su međunarodna putovanja, bankarstvo i trgovina", rekao je zamenik američkog državnog tužioca Dejvid Ogden.

Organizovani kriminal, prema nekim procenama, dostiže 15 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda u svetu, rekao je Ogden.

Interpol, čije je sedište u francuskom gradu Lionu, osnovan je 1923. godine i predstavlja najveću međunarodnu policijsku organizaciju sa
187 zemalja članica.

Interpol zaostaje za kriminalcima zbog nedovoljne saradnje država članica, što je delimično posledica korumpiranosti policije u mnogim zemljama, pa se zbog sumnjive reputacije druge zemlje ustežu da s njima podele informacije.

Često se, zbog surevnjivosti različitih službi, informacije ne razmenjuju ni u okviru jedne zemlje, rečeno je na konferenciji.
XS
SM
MD
LG