Dostupni linkovi

Šutanovac: Vojska ne štiti Mladića i Hadžića


Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac
Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac
Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije, izjavio je danas za RSE da ne postoji sumnja da pripadnici Ministarstva odbrane imaju bilo kakav kontakt sa haškim optuženicima.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da ne može da govori o konkretnim aktivnostima potrage za beguncima, jer nije član Akcionog tima i dodao da ljudi iz vojske nemaju kontakte sa haškim optuženicima.

“S druge strane imamo ogroman broj vojnih penzionera, njih oko 55.000 u znatno manji broj zaposlenih u ministarstvu. To je veliki broj penzionera i ne možemo da garantujemo da niko od njih nema kontakta. Ali mogu da garantujem da niko u Ministarstvu odbrane ne troši jedan dinar budžetskih sredstava na zaštitu bilo kog haškog optuženika”, objašnjava ministar odbrane.

Šutanovac rekao je da je Vojno bezbednosna agencija članica Akcionog tima koji učestvuje u traganju za haškim optuženicima i da u sklopu toga ispunjava svoje obaveze.

“Takođe podsećam da su oba haška optuženika praktično civili. I general Ratko Mladić je svojim penzionisanjem postao civil, kao što je to bio i Hadžić, tako da mi nismo nosioci posla traganja za njima dvojicom. Činimo maksimalno šta možemo u onome što je do nas”, rekao je Šutanovac.


Ljajić: Bližimo se kraju posla


Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom, izjavio je da je nedavno kod Novog Sada izvršena obimna potraga za Ratkom Mladićem i ponovio očekivanje da će taj haški optuženik biti uhapšen do kraja godine.

Ljajić nije želeo da iznosi saznanja o potrazi, ali je rekao da za Mladićevo skrivanje nisu potrebna prevelika sredstva.

"Najbolji profesionalci iz policije, Bezbednosno informativne agencije i Vojno bezbednosne agencije rade na otkrivanju Ratka Mladića. Svedok sam brojnih akcija i činjenice da sklapamo kockice u tom mozaiku koji će nas približiti tragu", izjavio je Rasim Ljajić.
XS
SM
MD
LG