Dostupni linkovi

Napredak u saradnji ali hapšenja nema


Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson podnosi Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija godišnji izveštaj tog suda. Ocena za Srbiju ostaje nepromenjena – “unapređena je saradnja sa tužilaštvom, ali hapšenje begunaca ostaje najkritičniji aspekt".

U Beogradu obećavaju da će Ratko Mladić biti uhapšen do kraja godine, a šef Akcionog tima za saradnju Rasim Ljajić najavio je ostavku ukoliko se to ne dogodi. Na čemu se temelje tvrdnje Beograda i može li se verovati obećanjima?

U izveštaju za period od avgusta 2008. do jula ove godine, predsednik Tribunala navodi da su razvoj događaja na političkom i novo vođstvo na operativnom nivou, doveli do napretka u saradnji Srbije s tužilaštvom, da je ispunjena većina zahteva za pomoć, omogućavano je pojavljivanje svedoka i pristup arhivama, te dostavljanje dokumenata. "Najkritičniji aspekt saradnje, međutim, ostaje hapšenje begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića”.

Poslednji značajan i vidljiv pomak dogodio se pre više od godinu dana kada je uhapšen Radovan Karadžić. Sve dok se ovakva vest ne bude odnosila i na preostale haške begunce ne treba očekivati da će izveštaji iz Haga biti drugačiji, kaže nam dugogodišnji novinar koji prati rad Tribunala Aleksandar Roknić.

“Ovogodišnji izveštaj ne razlikuje se mnogo od prethodnog izveštaja i glavnog tužioca i predsednika Tribunala. Ono što može da se kaže, jeste da je Tribunal uleteo u neku vrstu cajtnota u vezi sa izlaznom strategijom. Znači ima tih nezavršenih suđenja, Tribunal bi trebalo da okonča svoj rad 1. januara naredne godine, ali videćemo da li će, ukoliko Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhapšeni do kraja godine, Srbija uspeti da izađe posle mnogo, mnogo godina iz te haške priče”, kaže Roknić.


Hoće li ili neće biti hapšenja do kraja godine?


Iako pozdravlja rad Akcionog tima za potragu za beguncima, Tužilaštvo Haškog suda pozvalo je vlasti Srbije da obezbede svu podršku za profesionalni rad na operativnom nivou, u nadi da će ona dovesti do hapšenja. Zvaničnici u Beogradu obećavaju da će to dogoditi do kraja godine, a šef Akcionog tima za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić najavio je ostavku ukoliko do 31. decembra Ratko Mladić ne bude u Hagu. Obećano je i da neće biti nikakvih izjava sve dok ne stignu konkretne vesti. Ipak, još uvek se javnosti upućuju poznata uveravanja.

Rasim Ljajić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević:

Vukčević:Gospodin Ljajić je skoro rekao da nećemo davati bilo kakve izjave u vezi sa našim radom. Mogu samo reći da sve službe rade - dan i noć!”

Ljajić: “Mislim da su sve veće šanse da bude uhapšen iz prostog razloga što Mladić ne može biti uspešniji od službe bezbednosti koje ga traže.”

Vukčević: “To smo već rekli, mi smatramo da ćemo do kraja godine da završimo posao.”

Hoće li posao do kraja godine zaista biti završen i na čemu se temelje tako čvrsta uverenja nadležnih pitamo profesora bezbednosti Zorana Dragišića:

“Morao bih da znam ono što on zna da bih na to mogao da odgovorim. Dakle, Rasim Ljajić to izjavljuje na osnovu informacija kojima raspolaže. On je u izjavama vrlo oprezan i u principu iza njegovih reči uvek nešto stoji. U ovom trenutku ne znamo da li to Rasim Ljajić upozorava službe bezbednosti ili je on siguran da će ta saradnja biti završena.”


Najave su ovog puta ozbiljne?


Veruju li građani uveravanjima da se Haško pitanje, koje će omogućiti da Holandija deblokira prelazni Trgovniski sporazum sa Srbijom, bliži kraju? Da li država neće ili ne može da uhapsi Mladića i Hadžića pitali smo Užičane:



Zoran Dragišić ipak je skloiniji uverenju da je država ovoga puta ozbiljna.

“Čini se da se stvari pomeraju napred. Tim pre što je Rasim Ljajić rekao da će, ukoliko se to ne dogodi do 1. januara podneti ostavku na svoju funkciju. Tako da je to ono što daje nekakvu nadu, jer bi povlačenje Rasima Ljajića zbog nemogućnosti da se završi saradnja sa Tribunalom bila i ozbiljna blamaža za službe bezbednosti u Srbiji", objašnjava Dragišić.

Poslednja neuspešna akcija hapšenja Ratka Mladića sprovedena je u avgustu u Novom Sadu. Osim poruka da ima pomaka, od tada nema vesti o konkretnim aktivnostima.
XS
SM
MD
LG