Dostupni linkovi

Proširenje istrage protiv Vasiljevića



Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku za ratne zločine Miroslav Rožac donio je danas rješenje o proširenju istrage protiv Aleksandra Vasiljevića (1938.), general majora bivše JNA i načelnika uprave sigurnosti SSNO bivše Jugoslavije, zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U izjavi za Hinu Miroslav Rožac, rekao je kako je prihvatio zahtjev županijskoga državnog odvjetništva u Osijeku od 1. listopada ove godine da se proširi istraga protiv Aleksandra Vasiljevića i to "u istrazi koja je u tijeku za ista kaznena djela protiv pukovnika Đure Živanovića, zapovjednika srbijanskih logora u Begejcima i Stajićevu".

Novim rješenjem istraga je proširena i na novog osumnjičenika Vasiljevića i to po zapovjednoj odgovornosti, kao nadređena pukovniku Živanoviću, te ostalim zapovjednicima u logorima u Sremskoj Mitrovici i Nišu. "Istraga je tako proširena i na ta druga dva logora", kazao je Rožac.

Rožac je kazao kako je do sada ispitano više od stotinu svjedoka, osoba koje su prošle logore u Begejcima i Stajićevu, te da se očekuje opsežan posao. Kako Aleksandar Vasiljević živi u Srbiji i nedostupan je hrvatskim pravosudnim tijelima, određen mu je pritvor i naloženo raspisivanje međunarodne tjeralice, rekao je Rožac.

Dodao je kako se postupak protiv Đure Živanovića na županijskom sudu u Osijeku vodi već godinu dana u odsutnosti jer je također nedostupan hrvatskom pravosuđu.
XS
SM
MD
LG