Dostupni linkovi

Vanredna vijest

18-ta godina od napada JNA na Banske dvoreNa današnji dan prije 18 godina zrakoplovi JNA bombardirali su Banske dvore, tadašnju rezidenciju hrvatskog predsjednika u povijesnoj jezgri Zagreba, kad su se od sigurne pogibije samo pukom srećom spasili predsjednici Hrvatske te ondašnje savezne države i Vlade.

U napadu koji je izveden u 15,03 sati poginula je jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana a četiri su lakše ozlijeđene. Nakon što je na Gornjem gradu odjeknula detonacija gusti dim mogao se vidjeti gotovo iz cijeloga Zagreba.

Osim navođene rakete koja je eksplodirala u dvorištu Banskih dvora, pogođeno je još nekoliko zgrada u susjednim ulicama, počinjena je velika šteta na spomenicima kulture i oštećeno više automobila. Pogođena je bila i rezidencija tadašnjeg švicarskoga konzula Wernera Maunera, no nitko nije bio ozlijeđen.

Zagreb je cijeli taj dan bio pod zračnom uzbunom, a dan ranije, kao svojevrsni uvod u napad na Banske dvore, raketirani su trafostanica Mraclin i sportski aerodrom u Lučkom.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u trenutku napada nalazio se u Banskim dvorima s predsjednikom savezne Vlade Antom Markovićem i predsjednikom predsjedništva SFRJ Stipom Mesićem, sadašnjim hrvatskim predsjednikom.

Njih trojica tog su se dana sastali u Banskim dvorima, napustivši svečanu dvoranu za sastanke svega nekoliko minuta prije no što je ona uništena u eksploziji.

Jugoslavenski vojni vrh negirao je da su zrakoplovi JNA napali Banske dvore, optužujući hrvatsko vodstvo da je samo podmetnulo plastični eksploziv.
Banski dvori napadnuti su dan prije isticanja tromjesečnog moratorija na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991.
XS
SM
MD
LG