Dostupni linkovi

EK: Dozvoliti Srbiji primenu prelaznog sporazuma


Oli Ren i Božidar Đelić prilikom nedavnog susreta u Briselu
Oli Ren i Božidar Đelić prilikom nedavnog susreta u Briselu
Preporuka Evropske komisije Evropskoj uniji da treba da odblokira Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom, za Beograd je jako značajna, jer „ohrabruje činjenica da je uspeh Srbije konstatovan”.

Nekoliko dobrih vesti stiglo je iz Evropske unije za Zapadni Balkan i Srbiju oko približavanja uniji i ukidanja viza.

Evropska komisija smatra da Evropska unija treba da odblokira Prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom zato što su vlasti u Beogradu potvrdile privrženost evropskim integracijama i dodatno poboljšale saradnju sa Haškim sudom, iako dvojica preostalih optuženika - Ratko Mladić i Goran Hadžić - još nisu uhapšeni. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović kaže za naš program da je to znak da Evropska komisija prepoznaje napore Srbije:

“Moram da kažem da je to jedna od najboljih informacija koju sam čula poslednjih dana i meseci. Ta komisija zapravo ima uvid u napore Srbije i mislim da je ocena o tome da zaslužujemo odmrzavanje Sporazuma. Radujem se i jedva čekam da budemo članica EU”, kaže Slavica Đukić Dejanović.

Prelazni trgovinski sporazum Srbija primenjuje jednostrano od 1. februara 2009. čekajući da to isto počne da čini i Evropska unija. Iako su slične ocene stizale ranije i od evropskog komesara za proširenje Olija Rena i od predstavnika država članica Evropske unije, Tanja Miščević, profesorka na Fakultetu političkih nauka i nekadašnja direktorka vladine Kancelarije za pridruživanje EU, kaže da je upravo činjenica da je napredak Srbije konstatovala Evropska komisija jako značajan momenat.

“Kada se to stavi u jedan dokumet koji je najvažniji u toku godine za procenu napretka učinjenih u procesu evropskih integracija, onda to znači prosto nekakvo obavezivanje Evropske komisije da zaista stoji iza takvog stava”, objašnjava Miščević.

Sporazum je potpisan uoči predsedničkih izbora u Srbiji, što se tumačilo kao naklonost Brisela proevropskom kandidatu Borisu Tadiću, ali je njegova primena zamrznuta do ocene Saveta ministara Evropske unije o punoj saradnji sa Haškim sudom.

Danas Evropska komisija kaže da su srpske vlasti "dokazale da sprovode preuzetu obavezu približavanja zemlje EU time što sprovode Prelazni sporazum sa Evropskom unijom i time što sprovode ključne političke reforme u skladu sa evropskim standardima". No, Holandija je, iako je i ranije bilo ubeđivanja od drugih evropskih partnera, ostajala uporna u svom stavu. Profesorka Tanja Miščević:

“Dobro je da je postignut dobar napredak. Ali treba reći da je ipak procena na članicama. Nadam se da će ovakav stav Evropske komisije pomoći Holandiji da shvati da je došlo vreme da se prizna napredak i da će to u konačnom zbiru imati i neku odluku o početku primene prelaznog sporazuma”, objašnjava Miščević.


Značajna je podrška Višegradske četvorke


A činioci u tom konačnom zbiru biće verovatno i poseta holandskog šefa diplomatije Maksima Ferhagena Beogradu ovog meseca i glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca u novembru.

Istovremeno sa preporukama Evropske komisije i Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta podržao je ukidanje viza za zemlje zapadnog Balkana. A šefovi diplomatije Višegradske četvorke podržali su evroatlantske integracije i viznu liberalizaciju za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Sve to nije neočekivano, kaže generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić:

“Znamo da zapravo 26 zemalja članica podržava odmrzavanje sporazuma. U tom smislu preporuka jeste nešto što smo očekivali kao i preporuka za viznu liberalizaciju. Što se tiče Višegradske grupe to jeste dobra poruka koja je očekivana i na liniji onog što je strategija zemalja Višegradske grupe. One su prilično usmerene, neke manje, neke više na Zapadni Balkan i zdušno podržavaju proces integracije. Njihova podrška je dobra, kao i njihov model saradnje i to je prepoznato u regionu.”

XS
SM
MD
LG