Dostupni linkovi

Treća godišnjica ubistva Ane Politkovske


Ana Polikovska
Ana Polikovska
U Rusiji se obeležava treća godina od ubistva novinarke Ane Politkovske, jedne od najglasnijih i najotvorenijih kritičara zvanične ruske politike, posebno kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

Politkovska je ubijena ispred svog stana u Moskvi 7. oktobra 2006. godine i njeno ubistvo se još uvek razrešava.

Njene kolege u listu „Novaja gazeta“ tvrde kako postoje novoosumnjičeni koji takođe moraju biti predmet sudske obrade.

Istovremeno njena deca kažu kako su izgubla svaku nadu da će ubica biti pronađen. Uprkos tome ime Ane Politkovske i danas u Rusiji malo koga ostavlja ravnodušnim.

Sergej Sokolov bio je urednik ubijenoj novinarki u listu „Novaja gazeta“. Uoči godišnjice ubistva izjavio je kako istražna policija poseduje saznanja o novoosumnjičenim.

"Koliko sam shvatio iz razgovora sa islednicima, pojavili su se novi dokazi. Rekli su mi da će sve biti u redu, ali da treba da sečekamo do konačnih rezultata istrage“, precizirao je Sokolov koji je blisko sarađivao sa policijom tokom istražnih radnji. Asošijeted pres navodi kako je Sokolov ipak odbio da navede imena novoosumičenih ili da jasno kaže koji je stepen njihove umešanost u pripremu i realizaciju atentata," rekao je Sokolov.

Za protekle tri godine dobrim delom su se raspršile i sumnje o dokazivanju mogućeg učešća krugova iz Kremlja u ubistvo novinarke koja je u Rusiji stekla mnogo neprijatelja pisanjem o problemima kršenja ljudskih prava u Čečeniji, ali posebno i tekstovima o zastrašujućem nivou korupcije koji vlada u toj regiji koja je više godina bila poprište oružanih sukoba Rusije i separtista.

"Tri su godine prošle kako je naša mama ubijena. Naša porodica počela je da gubi nadu da će svi koji su bili uključeni u ovaj zločin biti pronađeni i izvedeni pred sud, zato što kako vreme prolazi šanse da se pronađu ubice polako nestaju,“ kaže njena ćerka Vera Politkovskaja.

Slično govori i Anin sin Ilja: "U istrazi su se pojavile nove šanse. Mislio sam da su te šanse poslednje zato što je prošlo mnogo vremena. I zaista ne razumem zbog čega ih nisu iskoristili.“

Tri osobe koje su optužene zbog manje bitnih uloga u ubistvu u februaru su oslobođene pošto je sud ocenio da optužnica nije potkovana valjanim dokazima.

Vrhovni sud je predmet vratio tužiocima, a poslednjih meseci je opseg istrage proširen shodno zahtevima porodice. Navodni ubica Rustam Makhmudov, koji je brat dvojice osumnjičenih, pobegao je iz zemlje.

Sergej Sokolov kaže kako se sumnja da je poslednji put lociran u aprilu na teritoriji jedne od država Evropske unije. Tu se saznanja o Makhmudovu za sada i završavaju.

Na žalost, događaji koji su usledili pokazali su da su zločinački krugovi ohrabreni zataškavanjem slučaja Politkovskaje. Ubijeno je još nekoliko aktivista za ljudska prava, zbog čega je Amnesti internešnal uputio jasnu poruku predsedniku Medvedevu:

"Vreme je da predsednik Medvedev pokaže političku volju da zaštiti one koji ustaju u odbranu ljudskih prava u Rusiji“, izjavila je Irena Kan iz te organizacije.

Umesto zvaničnog odgovara dvoje Francuza predstavnika Reportera bez granica nisu dobili vize koje su tražili kako bi posetili decu Ane Politkovskaje. Iz ruske Ambasade u Parizu odbačene su kritike da se iza toga krije politički pritisak uz objašnjenje da su zahtevi za vizu dvoje novinara netačno popunjeni.
XS
SM
MD
LG