Dostupni linkovi

Doris Pak: Dodik je tvrdoglav


Doris Pak
Doris Pak
Zastupnica u Europskom parlamentu i izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu Doris Pak nazvala je predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika "svojeglavim" te je naglasila da ne vjeruje da njega itko može razvjeriti od "onoga što on zamisli", Pak je rekla u intervjuu za novosadski Dnevnik.

Na pitanje da li će Milorad Dodik postati konstruktivniji i pragmatičniji u političkom životu Bosne i Hercegovine, a pod uticajem političara iz Beograda, Pakova odgovara:

"Možda bi Dodik i mogao poslušati savjete iz Beograda prije onih iz Europe, ali ipak mislim da je toliko tvrdoglav i uvjeren da on sve zna najbolje te da nema tog savjetnika kojega bi on poslušao."

"Prilično sam uvjerena da Dodik sve radi kako on to želi i nikoga ne konzultira o svojim potezima, ni Brisel ni Beograd.", tvrdi Doris Pak naglašavajući da Dodik često samo želi prikazati da ga Beograd podržava u nečemu što je za njega važno.

U susret konferenciji koja će se u petak održati u Butmiru, a koju će predvoditi SAD i EU, Pack se nada da će biti "definirane smjernice za proces reformi u BiH, te da će biti postavljeni okviri za funkcionalniju i efikasniju BiH".

A uoči pomjenutog skupa, pojavile su se spekulacije da će ondje biti predstavljen "novi Dejtonski sporazum".

Tim povodom, premijer Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za Pres je rekao da on neće rušiti BiH, ali da neće dopustiti bilo kakve promjene Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do toga dođe, kaže Dodik, pozicija Republike Srpske bude ugrožena i biće potrebno raspisivanje referenduma.

"Referendum je najdemokratskije sredstvo za provjeru volje naroda i smatram da nitko nema pravo osporiti jednome narodu takvu mogućnost izjašnjavanja", naglasio je Dodik dodajući da svi znaju kako bi se Srbi na tome referendumu izjasnili.

Dodik je izjavio da vjeruje da ovakva BiH može biti ravnopravni član EU, te ističe da je vrijeme sukoba prošlo i da je došlo vrijeme da "međunarodni predstavnici napuste Bosnu i ostave je Bošnjacima, Hrvatima i Srbima".

Također, Dodik je odbacio spekulacije da je SAD odlučila stvoriti unitarnu BiH, a ukinuti RS i Federaciju.

XS
SM
MD
LG