Dostupni linkovi

Saturn ima novi izgled


Saturn ne izgleda onako kako smo ga navikli gledati.

NASA je objavila kasno u utorak da je svemirski teleskop, Spitzer, otkrio do sada najveći prsten oko ove planete. On do sada nije registriran niti viđen.

Prsten je sastavljen od malih nizova čestica leda i prašine u orbiti i nagnut je pod uglom od 27 stupnjeva u odnosu na ono što smo do sada zvali glavnim Saturnovim prstenom.

Za naše zemaljske pojmove je strahovito velik i trebalo bi oko milijardu planeta veličine naše Zemlje da ga popune.

Masa samog prstena počinje na oko 3.7 milijuna milja od Saturna i širi se na daljnih 7.4 milijuna milja.

S obzirom na veličinu i količinu mase koju prsten ima neobično je da ga niko do sada nije uočio.

U NASA-i kažu da je razlog u činjenici da je on vrlo razuđen te da nema velikig odsjaja ali ga je Spitzer teleskop uspio locirati jer on raspolaže infracrvenom tehnologijom.

Zanimljivo je također da je na novootkrivenom prstenu izmjerena temperatura od minus 157.7 stupnjeva Celzijusa ali da prsten zrači termalnom radijacijom.

Novootkriveni prsten, nadaju se naučnici, možda pružiti odgovore na neka do sada neodgovorena pitanja.

Jedno od njih je i zagonetka o postojanju još jednog Mjeseca, Lapetusa, koji ima svoju svijetlu i svoju jako tamnu stranu.

U NASA-i kažu da naučnici već dugo sumnjaju da postoji veza između Saturnovog vanjskog Mjeseca, nazvanog Phoebe, i tamne strane Lapetusa.

Novootkriveni prsten oko Saturna se okreće u pravcu njegovog vanjskog Mjeseca dok se ostali prstenovi i većina Saturnovih Mjeseca kreće u suprotnom pravcu.

Prije novog otkrića je bilo poznato da Saturn ima sedam glavnih prstenova koja su u nauci označena od A do E kao i još sedam nejasnih i slabih prstenova koji nisu dobila nikakve oznake niti imena.

Svemirski teleskop Spitzer je lansiran još 2003. godine i nalazi se u orbiti oko Sunca.

Udaljen je od zemlje "samo" 66 milijuna milja - ili – 106 milijuna 216 tisuća i 704 kilometra.
XS
SM
MD
LG