Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Afere su rezultat frakcijskih borbi u HDZ-u


Foto: zoomzg
Nacionalno vijeće za borbu protiv korupcije podržalo je suradnju svih istražnih organa u rasvjetljavanju afera koje potresaju javni sektor u Hrvatskoj. Izbijanje ovih afera u javnost rezultat je frakcijskih borbi u vladajućem HDZ-u, upozoravaju analitičari i poznavatelji.

Nacionalno vijeće za borbu protiv korupcije podržalo je u utorak izvješće glavnog državnog odvjetnika, Mladena Bajića, o mjerama poduzetim u rasvjetljavanju slučajeva korupcije i protuzakonitog postupanja u javnim poduzećima i poduzećima u većinskom državnom vlasništvu, koja posljednjih tjedana potresaju korupcijske afere – od Hrvatskih željeznica, cesta i autocesta do Hrvatske elektroprivrede i Podravke.

Predsjednik Vijeća, zastupnik oporbenih socijaldemokrata, Željko Jovanović, prenio je to novinarima nakon sjednice zatvorene za javnost:

„Nacionalno vijeće ocjenjuje da je u proteklom periodu učinjen jedan novi, kvalitativni pomak, u otkrivanju i procesuiranju korupcijskih djela, na način da je krenula intenzivna međuagencijska suradnja između Državnog odvjetništva, policije, carinske uprave, poreske uprave, Ureda za pranje novca.“

Zajednički je zaključak svih članova Nacionalnog vijeća i Državnog odvjetništva da su nadzorni odbori i interne kontrole u državnim i javnim poduzećima izuzetno loše obavili svoju funkciju nadzora poslovanja i prevencije korupcije.

Socijaldemokratska zastupnica i članica Antikorupcijskog vijeća, Ingrid Antičević – Marinović, na tom tragu upozorila je da vladajuća stranka konstantno odbija uvesti zakonsku odgovornost članova upravnih i nadzornih odbora državnih i javnih poduzeća:

„Članovi upravnih i nadzornih odbora, svugdje u svijetu, kada god se dogodi bilo kakav manjak, uvijek su prvi pozvani na odgovornost, time da se ne mogu braniti da nisu znali. Eventualno mogu dokazivati da im je rađeno nešto iza leđa. Kada se na bilo koji način izvlači novac, ili se ne plaćaju vjerovnici, to je svugdje u Evropi najozbiljnije kazneno djelo, gdje je minimum kazne 20 godina.“


Antikorupcijska borba je politička


U političkoj klimi, kakva je danas u Hrvatskoj, i borba protiv korupcije je posebni oblik političke borbe koji se – kao u komunizmu – vodi unutar vladajuće stranke, kaže profesor političke filozofije i politički analitičar, Žarko Puhovski:

„Tada se uglavnom frakcije u vodećoj stranci, i otpad iz toga, sukobljava i to se pojavljuje pod lupom istraživačkog novinarstva kao veliko otkriće i skandal, primjerice u javnim firmama.“

Kako je to ipak izišlo u javnost, nitko se, pa ni organi progona, ne mogu praviti kao da se sve to nije dogodilo:

„Pokrenute su stvari i to je pozitivno. Uvjeren sam da će neke od afera doći do dosta skorog rješenja, uključujući konsekvence po veoma visoke funkcionare, do razine potpredsjednika Vlade, ali će nakon toga svi mirno odahnuti oko Božića, kada dolazi vrijeme za zimski san - prošli su predsjednički izbori i ima vremena do narednih izbora. Europska unija će biti zadovoljna i opet će se korupcija, normalno, dalje nastaviti.“


I za predsjednika Nacionalnog vijeća, Jovanovića, ove su afere rezultat frakcijskih borbi u HDZ-u:

„Brojne afere koje su otkrivene, otkrivene su zbog toga što su tajne službe podatke davale različitim strujama unutar HDZ-a, a ne onima kome su ih trebale dati. Premijerka Kosor je osobno izjavila da se ona informira iz medija i sa televizije. Afere, koje su danas predmet rasprave na Nacionalnom vijeću, otkrivene su zbog sukoba različitih struja unutar HDZ-a, koje se bore za prevlast.“


A jedini su lijek izbori i novi ljudi na vlasti jer je simbioza HDZ-a i korupcije tolika da je ni ove afere ne mogu razvrgnuti, zaključuje Jovanović.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG