Dostupni linkovi

Prva poseta jednog ruskog predsednika Beogradu


Medvedev je u Srbiji već boravio u februaru prošle godine, ali kao premijer Rusije povodom potpisivanja sporazuma o prodaji NIS-a Rusima.
Dve nedelje pred dolazak predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva u Beograd, uglavnom su poznati detalji ove, za Beograd, ali i za Moskvu važne posete. Želja dve države je, da se pored ekonomske saradnje prodube odnosi i u mnogim drugim sferama.

Budući da je reč o dolasku predsednika zemlje prema kojoj srpski narod gaji neskrivene simpatije, istražujemo - koja je realna težina i značaj ove posete?
Mnogi detalji, kako je obe strane nazivaju, “istorijske posete” već su poznati.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev održaće govor u Beogradu, sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem prisustvovaće svečanoj akademiji povodom 65 godina oslobođenja Beograda. Biće potpisano i šest međudržavnih sporazuma – o kulturnoj, tehničkoj, obrazovnoj saradnji koja podrazumeva priznavanje diploma srpskih i ruskih univerziteta, o vazdušnom saobraćaju kao i o bezbednosnoj saradnji srpske i ruske policije.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin naglašava da je predstojeća poseta Medvedeva prva zvanična poseta jednog predsednika Ruske Federacije Srbiji i podseća da se ona poklapa s datumom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.


Jedino sa Rusijom nismo ratovali


"Smatram da je oslobađanje Beograda jedan od naših najznačajnijih koraka ka pobedi 1945. godine, rekao je Konuzin. On dodaje da Rusija želi da ova poseta ima, ne samo simbolički karakter, već i da pruži značajan doprinos saradnji dve zemlje."

“U ovom trenutku pripremaju se sporazumi koji će biti potpisani za vreme posete. Reč je o projektima koji će imati značaj tokom narednih nekoliko decenija. I ubeđen sam da će saradnja u oblasti ekonomije dati jak podsticaj i saradnji u humanitarnoj sferi”, objašnjava Konuzin.

Trivo Inđić
, savetnik predsednika Tadića, kaže da Srbija i Rusija imaju izuzetno dobre odnose i potkrepljuje to sledećom tvrdnjom: “Rusija je jedina sila sa kojom mi nismo ratovali.”

Etnička, kulturna i istorijska bliskost dva naroda vidljiva je i danas, što Trivo Inđić ilustruje ovako:

“Ono što nas izuzetno raduje jeste da Putin i Medvedev danas uživaju veliki ugled među građanima Srbije. Ruski narod je takođe onaj koji uživa glas najbližeg naroda i to ne samo iz emotivnih pobuda i tradicije, već zbog racionalnih odluka i stavova njegovih predstavnika i dokazane korisnosti međusobne saradnje.”


Bliži Rusiji – dalji od EU

Budući da je reč o dolasku predsednika zemlje prema kojoj srpski narod gaji neskrivene simpatije, istražujemo - koja je realna težina i značaj ove posete?
Miljenko Dereta, član Saveta za evropske integracije i direktor Građanskih inicijativa, kaže da poseta Medvedeva ima nesumnjiv i veliki značaj, jer je u pitanju zemlja koja je veoma važan partner SAD i Evropske unije, ali takođe, primećuje:

“Moj je utisak da se to zapravo sa naše strane koristi u lokalne svrhe, što bi se reklo. Da bi se ojačale pozicije na lokalu po pitanju pridobijanja onih glasova koji su za tešnje veze sa Rusijom, a za, da tako kažem, labavije veze sa Evropskom unijom. Mislim da je to pogrešna računica onih koji tako računaju zato što treba videti da Rusija pokušava da normalizuje svoje odnose sa te druge dve velike ekonomske i političke sile u svetu.”

Koliko poseta ruskog predsednika znači građanima Srbije. Primer Kragujevca:



U zajedničko obeležavanje važnog istorijskog događaja, oslobođenja Beograda, ipak, se ulazi sa jednom neprijatnom činjenicom - ulicama ruskih boraca za srpsku slobodu promenjeni su nazivi. Da li će Rusija insistirati na njihovom povratku?

"Rusija ni na čemu ne insistira i ne traži ništa od Srbije. Dobijam veliku količinu pisama od srpskih veterana koji su ratovali zajedno s vojnicima Crvene armije. Nisu bili veterani ti koji su oduzeli imena ulicama. Potrebno je vratiti istorijsku pravdu, ali je na vama da o tome odlučite”, odgovara ambasador Aleksandar Konuzin.
XS
SM
MD
LG