Dostupni linkovi

Narodno pozorište Mostar prestalo s radom



U zgradi Narodnog pozorišta Mostar danas je održana komemorativna sjednica kojom je simbolično proglašeno zatvaranje ove kulturne institucije, koja je ove godine trebala proslaviti 60 godina rada.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Šerif Aljić kazao je da do zatvaranja ovog pozorišta dolazi zbog neriješenih osnivačkih prava.
"Grad Mostar je jednostrano prenio osnivačka prava na Hercegovačko – neretvanski kanton (HNK). Kanton do danas ta prava nije prihvatio, a Grad svoju odluku, u kojoj jasno piše da se neće primjenjivati dok kanton ne prihvati osnivačka prava, ipak primjenjuje još od aprila prošle godine", kazao je Aljić.

Režiser Sulejman Kupusović je istaknuo da ne može da vjeruje da postoje takve osobe koje dopuštaju da se ugasi Narodno pozorište Mostar.
"Danas plačem, jer ne mogu da vjerujem da postoje takve budale, kreteni, majmuni, mafija, zaodjenuti u bošnjačke, hrvatske, srbijanske, katoličke, muslimanske, pravoslavne ideje, a u stvari mafioze, koji će dopustiti da se ugasi jedna od rijetkih karakteristika koji daje gradu razlog da se zove gradom, a to je pozorište", rekao je Kupusović.
XS
SM
MD
LG