Dostupni linkovi

Kineski premijer razgovarao sa liderom S. Koreje



Kineski premijer Ven Djiabao sastao se u nedelju sa liderom Severne Koreje Kimom Džongom Ilom u okviru trodnevne posete toj zemlji, prenosi kineska državna agencija Sinhua, ali nije navela nije navela o čemu su razgovarala dva zvaničnika.

U kineskoj delegaciji nalazi se i ministar spoljnih poslova Jang Djieči i njegov zamenik Vu Davej, koji je i glavni kineski pregovarač u razgovorima o severnokorejskom nuklearnom programu.

Severna Koreja je u poslednje vreme nagovestila da bi mogla da obnovi razgovore šest zemalja (Severna i Južna Koreja, Rusija, Kina, Japan i SAD) o svom nuklearnom programu, pošto ih je mesecima bojkotovala, sprovodila nuklearne i raketne testove i pretila nuklearnim ratom.

Kina, koja je najvažniji izvor ekonomske pomoći i diplomatske podrške komunističkom režimu Severne Koreje, ranije je bila domaćin razgovora šest zemalja o nuklearnom razoružanju Severne Koreje, a i dalje nastavlja da promoviše sebe kao najbolje mesto za rešenje tog pitanja. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije prošle nedelje nagovestilo da li će Ven tokom svoje posete potegnuti nuklearno pitanje, navodeći da će on sa Severnom Korejom potpisati sporazume u oblastima ekonomije, trgovine, turizma i obrazovanja.

Sinhua navodi da su Ven i Kim danas nadgledali potpisivanje brojnih sporazuma, prenosi Beta. Kako je ranije najavljeno iz kineskog ministarstva spoljnih poslova, Ven će prisustvovati i svečanom obeležavanju 60-godišnjice diplomatskih veza dve zemlje.
XS
SM
MD
LG