Dostupni linkovi

Fejt i Tači pozvali Srbe da izađu na izbore



Predstavnik Evropske unije na Kosovu Piter Fejt i kosovski premijer Hašim Tači pozvali su danas sve građane Kosova, a posebno Srbe, da izađu na lokalne izbore zakazane za 15. novembar.

Fejt i Tači su na konferencjii za novinare u Medija centru u Čaglavici konstatovali da se pitanje izbora ne odnosi na status.

Zvaničnici Srbije više puta su naveli da ne postoje uslovi da Srbi izađu na izbore koje su raspisale kosovske vlasti.

Fejt je ponovio da su od pet novih i jedne proširene opštine u tri izvršene sve pripreme za predstojeće izbore i da će se u severnoj Kosovskoj Mitrovici i Partešu izbori odžati u martu.

Predstavnik EU je rekao da ga raduje činjenica da je od 75 prijavljenih političkih subjekata 20-ak srpskih i izrazio nadu da će dovoljan broj gradjana izraći da bi izbori bili uspešni.

Premijer Kosova rekao je da će se prilikom organizovanja izbora poštovati isključivo plan Martija Ahtisarija.

Prema Tačijevim rečima, predstojeći izbori predstavljaju "mogućnost da srpska zajednica izabere svoju vlast u svojoj otadžbini".

Tači je odbacio mogućnost eventualnog odlaganja lokalnih izbora, odbivši da se izjasni za koju će srpsku partiju glasati njegove pristalice u novoj opštini Gračanica gde nema prijavljenih albanskih partija.

Prema njegovim reccima, Vlada Kosova će prihvatiti svakoga ko pobedi na izborima i ocenio da glasanje Albanaca za srpske partije "predstavlja vrednost a ne korak unazad".
XS
SM
MD
LG