Dostupni linkovi

Najviša stopa nezaposlenosti u SAD od 1983. godine



Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama u septembru je dostigla 9,8 odsto, što je najviše od juna 1983. godine.

Kako se navodi u izveštaju američkog ministarstva rada, u septembru je ukinuto 263.000 radnih mesta, dok su analitičari Vol strita očekivali gubitak od 180.000 radnih mesta.

Novi podaci ukazuju da najgora recesija od 1930. godine i dalje ostavlja posledice i da postoji opasnost da će potrošacči, u strahu od gubitka radnih mesta, smanjiti potrošnju, koja učestvuje sa 70 odsto u američkoj privredi.

Stopa nezaposlenosti u avgustu je iznosila 9,7 odsto.

Izveštaj ministarstva rada SAD ukazuje da ekonomski oporavak neće proteći glatko.

"I dalje smo uvereni da počinje ekonomski oporavak", kazala je ekonomista Barklejsa (Barclays) Missel Majer (Michelle Meyer) i dodala da novi podaci ukazuju da će oporavak u početku biti težak.

Prema podacima Ministarstva rada SAD, bez posla je trenutno 15,1 milion Amerikanaca, a više od 7,2 miliona radnih mesta je ukinuto od početka recesije u decembru 2007. godine.

Većina ekonomista smatra da je američka privreda u tromesečju od jula do septembra zabeležila rast, čime je tehnički prekinuta recesija, ali malo njih očekuje da je taj rast dovoljno jak da bi se smanjila nezaposlenost.
XS
SM
MD
LG