Dostupni linkovi

Sud zabranio Klausu da potpiše Lisabonski sporazum



Češki predsednik Vaclav Klaus poručio je danas svima koji vrše pritisak da potpiše Lisabonski sporazum i tako okonča njegovu ratifikaciju u Češkoj, da sada to ne može da učini i kada bi hteo, jer mu je zabranio Ustavni sud.

Žalbu Ustavnom sudu na Lisabonski sporazum, ali i na prethodne sporazume na kojima je zasnovana Evropska unija, Rimski i Mastrihtski, kao i na najnovije garancije koje je EU dala Irskoj, podnela je ove sedmice grupa konzervativnih senatora bliska češkom evroskeptičnom predsedniku.

Klausov portparol Radim Ohvat saopštio je danas da je predsednik Ustavnog suda Pavel Rihetski poslao pismo sa zahtevom da se šef države u roku od 14 dana izjasni o toj žalbi senatora i istovremeno zabranio ratifikaciju do konačne presude.

Ako Irska danas na ponovljenom referendumu prihvati Lisabonski sporazum, ključan i za proširenje EU na zapadni Balkan, jedina zemlja u kojoj se ne zna kada će i da li će uopšte biti okončana ratifikacija ostaće Češka, pošto je predsednik Poljske Leh Kačinjski najavio danas da bi sporazum mogao da potpiše naredne sedmice.
XS
SM
MD
LG