Dostupni linkovi

Lajčak za RSE: Situacija u BiH nije zadovoljavajuća


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH ali ima posebne interese zbog RS, ocenio je Vuk Jeremić

Šefovi diplomatija Slovačke i Srbije, Miroslav Lajčak i Vuk Jeremić, ocenili su danas u Beogradu da je neophodno zajedničko angažovanje na prevazilaženju problema sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Miroslav Lajčak, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, ocenio je da situacija u toj zemlji nije zadovoljavajuća.

“Bosna ne ide unapred. Izgleda, više ide unazad. Potrebno je snažno angažovanje međunarodne zajednice, jer je ipak ta zemlja i formirana uz posredstvo međunarodne zajednice i ona u značajnoj meri i upravlja BiH. Tako da koristim poznavanje BiH i sadašnju poziciju kako bih pomogao da nađemo odgovore na niz pitanja s kojima se Bosna i Hercegovina danas suočava”, rekao je Lajčak.

Vuk Jeremić je rekao da Srbija želi stabilnu Bosnu i Hercegovinu na putu u Evropsku uniju i da je neophodno da se Srbija i Evropa zajedno angažuju na prevazilaženju problema u susednoj zemlji u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

“Proveli smo dosta vremena pričajući o Bosni. Srbija, naravno, ima tamo posebne interese, jer je ona naš prvi i najbliži sused. Mi imamo, isto tako, posebne i specijalne veze sa Republikom Srpskom. Prema tome Srbija je itekako zainteresovana da situacija u Bosni bude stabilna i spremna je da učini sve u zajedničkom angažovanju sa Evropskom unijom da se pomognu prilke u BiH”, kaže ministar spoljnih poslova Srbije i napominje:

“I pored toga što je danas, juče i poslednjih nekoliko dana situacija u BiH bila napeta i teška, mislim da je moguće do kraja ove godine postići napredak. I to napredak koji će biti prihvatljiv za sve strane i koji neće zadirati u teritorijalni integritet BiH. Ali, koji neće zadirati ni u osnovne, najvažnije interese Republike Srpske koje ćemo uvek i do kraja podržavati.”

Na pitanje kakvi su izgledi da Evropska unija uskoro odblokira prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom i ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak kaže da u Evropskoj uniji još nema konsenzusa za to.

“Postoji velika većina država članica EU koje to podržavaju, ali ta odluka mora da se donese konsenzusom. Nadam se i mi se zalažemo za to da se taj proces deblokira, jer mislim da je važno da se Srbija vrati u taj proces i da koristi svoj administrativni i politički kapacitet za pitanje evropskih integracija”, objasnio je Lajčak.
XS
SM
MD
LG