Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Život u sadašnjosti


Mao Zedong proglašava osnivanja Narodne Republike Kine, 1. oktobar 1949.
Priredio Predrag Tomović

Li Lna je rođena četrdesetih godina prošlog vijeka u Kini kao kćerka visokog funkcionera Komunističke partije i njegove žene Ruskinje.

U intervjuu dopisniku Ruskog servisa RSE Vladimiru Tolzu, prisjeća se prvih dana Narodne republike Kine kao i progona njene familije, nakon što je otac pao u nemilost pokretača Kulturne revolucije.

Prije 60 godina, pred 300.000 ljudi na čuvenom trgu Tjenanmen, Mao Cedung objavio je osnivanje Narodne Republike Kine.

Kineski lider je tako je označio kraj građanskog rata i proglasio Republiku na čijem čelu je bio do smrti 1976. godine.

Li Lna bila je šestogodisnja djevojčica, ali se veoma jasno prisjeća tog istorijskog dana.

Kao kćerka visoko rangiranog Maovog ađutanta, bila je u prilici da pristustvuje svečanosti na kojoj je uspostavljen novi poredak u Kini.

"Otac je bio kod glavne govornice, majka je stajala u dijelu za goste. Moja baka Ruskinja i ja, dan prije glavnog događaja, bile smo premještene u hotel Peking, koji se nalazio u glavnoj ulici. Kada sam se narednog jutra probudila, vidjela sam vojnike koji se pripremaju za paradu. Čak se sjećam i Mao Cedungovog glasa. Posto sam rođena i odrastala u političkom okruženju, bila sam svjesna važnosti tog događaja, jer ja i danas kao da čujem njegov glas."

Godine nakon osnivanja Republike Li opisuje kao najsrećnije u njenom životu.

"Za mene i moju generaciju 50-te su bile godine djetinjstva, mladosti i nade. I ostale su takve, pomiješane sa romantizmom i euforijom.``

Slijedi progon


Problemi za Liinu porodicu počeli su sa haotičnom Kulturnom revolucijom koju je pokrenuo Mao 1966. kako bi zaustavio posrtanje Republike.

U maju slijedeće godine Liin otac, bivši ministar i šef trgovačke unije optužen je da je ruski špijun.

Ubrzo su pošeli progoni njegovih rođaka a Li je imala velikih problema na Univerzitetu. Njen otac je u očaju počinio samoubistvo, a Li i njena majka završile su u zatvoru.

"Bila sam zatočena u zatvoru Kvinčeng koji je tada opisivan kao Bastilja 20. vijeka. Na sreću… Ako je to prava riječ, ostala sam tamo samo dvije godine dok je moja majka provela u zatvoru osam godina. Kada pogledam unazad, pomislim da se to dogodilo nekom drugom. Ipak, to iskustvo mi je dalo mogućnost da razumijem neke stvari u životu."

Li je danas cijenjena profesorka ruskog jezika na Univerzitetu u Pekingu. Uprkos milionima ubijenih tokom njegove vladavine, većina Kineza se i danas dive Mao Cedungu, kao osnivaču drzave koja danas pravi globalni bum.

"Kinezi su veoma pragmatičan narod. Žive u sadašnjosti. Ako je život danas dobar, zašto se uzbuđivati zbog nečega što je dio prošlosti.``
XS
SM
MD
LG