Dostupni linkovi

Kosor o poticanju izoza



Izvoznici su predvodnici oporavka gospodarstva te je bitno osigurati im ono najviše što Vlada može, istaknula je premijerka Jadranka Kosor na otvaranju 8. međunarodne konferencije o poticanju izvoza koju je organizirala Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

"Temelj ne samo oporavka već temelj rada Vlade do 2011. godine je potpora izvoznicima, potpora svemu onome što nas može osnažiti da u trenutku kad uđemo u Europsku uniju i postanemo članica budemo uistinu snažni", kazala je Kosor.

Podsjetila je kako su upravo izvoznici bili prve žrtve globalne krize te iznijela podatak da su u prvih šest mjeseci hrvatske tvrtke ostvarile više od 37 milijardi kuna prihoda od izvoza, što je oko 11 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Kosor je kazala kako je u drugom kvartalu ove godine zaustavljen pad BDP-a (u prvom tromjesečju pad je bio 6,7 posto, u drugom smanjenje 6,3 posto), što daje za pravo reći kako se vidi smjer izlaska iz krize.

Kako je pad izvoza praćen padom BDP-a označio početak krize tako će i povećanje izvoza i nastavno na njega rast BDP-a biti izlaz iz nje, kazala je Kosor te ponovila kako je Vlada odlučna pomoći izvoznicima svojim jasnim i čvrstim programima.
XS
SM
MD
LG