Dostupni linkovi

Skupština RS o Inckovim odlukama



Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici razmatra Informaciju o zakonima koje je 18. septembra pokušao da nametne visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.Posebna sjednica, na kojoj je najavljeno prisustvo predsjednika RS Rajka Kuzmanovića, zakazana je na zahtjev Vlade RS.

Vlada RS je prošle sedmice utvrdila 14 zaključaka u vezi sa nametnutim zakonima u oblasti elektroenergetskog sektora, u kojima ističe da ne prihvata mijenjanje načina odlučivanja i uvodi princip proste većine u "Elektroprenosu BiH".

Incko je 18. septembra nametnuo zakone kojim se reguliše rad ove kompanije, a Vlada RS odbacila je te odluke kao zadiranje u vlasničke odnose i kršenje prava akcionara, koja štite međunarodne norme.

Visoki predstavnik nametnuo je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji RS, te Zakon o izmjenama i dopunama zakona o električnoj energiji FBiH.
XS
SM
MD
LG