Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Suštinski odnos Srbije i SAD važniji od izbora ambasadora


Zgrada američka ambasada u Beogradu nakon nerede povodom proglašenja nezavisnosti Kosova prošle godine
Diplomata Meri Vorlik biće novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Vorlikova je dobila agreman za novu funkciju, rečeno je medijima u Srbiji u izvorima bliskim Stejt departmentu, a imenovanje novog američkog ambasadora treba da potvrdi Senat.

Kako je saopštila Bela kuća, američki predsednik Barak Obama namerava da imenuje na jedno od ključnih mesta u administraciji Meri Vorlik, koja je radila u sektoru odbrane Stejt departmenta. Do maja 2009. Vorlikova je bila vršilac dužnosti zamenika pomoćnika sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju.

Od 2001. do 2004. obavljala je dužnost ministra-savetnika za ekonomska pitanja u američkoj ambasadi u Moskvi, a pre toga bila je deo konzularnih i ekonomskih misija u ambasadama Sjedinjenih Americkih Drzava u Nemačkoj, Filipinima i Bangladešu.

Obrad Kesić, politicki analitičar iz Vašingtona, izjavio je za RSE da Meri Vorlik ima veoma pozitivnu reputaciju kao stručnjak za bivši Sovjetski Savez i da dolazi iz ranga profesionalaca u Stejt departmentu.

“Znači to nije političko imenovanje. To je mnogo bolje nego da je neko ko je politički zadužio administraciju hteo da dođe ovde. Znači politički ambasadori nemaju jak pristup u samoj administraciji. Onda nemaju dobru komunikaciju i u dobroj meri se teško snalaze.”

Kesić kaže da je bitno znati da jedna osoba ne može naglo da promeni situaciju koja se tiče odnosa između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.
“Recimo, neke interese sa obe stane, a naravno tu postoje i otvorena pitanja koja predstavljaju probleme u odnosu zemalja. To je neka krupnija politika i to se neće odlučivati na nivou ambasadora. Tako da u tom kontekstu nije bitno ko će da dođe, ali za Srbiju mislim da je to imenovanje dobro, jer je to osoba koja je sposobna. Mislim da ima jedan pristup koji može da bude neutralan u odnosu na ono što se dogodilo do sada. Naravno, ona će da predstavlja politiku Amerike vrlo verno, ali mislim da neće biti opterećena predrasudama što se tiče same Srbije, a naročito što se tiče svih događaja iz devedesetih godina.”

Milan Pajević, iz Centra za međunarodne i bezbednosne studije, rekao je za naš program da je evidentno da je Meri Vorlik karijerni diplomata sa solidnim iskustvom i izvesnim predznanjem o Srbiji.

„Za nas bi bilo zaista jako važno da posle dva, rekao bih, natprosečno interesantna i uspešna ambasadora, dođe neko ko bi nastavio tu tradiciju. Tu, pre svega, mislim na mandat poslednjeg ambasadora – gospodina Mantera koji je na jedan zaista neuobičajen, ali efikasan način pokušao da uspostavi razne vidove odnosa, uprkos tom velikom neslaganju oko Kosova i u jednom teškom periodu. Tako da smo se zaista razmazili, ako smem da kažem, u tom smislu da dobijamo vrsne diplomate, odnosno ambasadore iz Amerike, pa nam to daje za pravo da očekujemo da će i gospođa ambasadorka nastaviti tu dobru liniju.“

Odnosi između dve zemlje, kaže Pajević, svakako najviše zavise od spremnosti tih država na saradnju.

„Čak i da je ambasador loš, mnogi vidovi odnosa mogu da idu vrlo uspešno ukoliko naravno ide zrelost, ozbiljnost i spremnost obe strane. Hoću da kažem da ne treba pridavati suviše veliki značaj liku i delu bilo kog ambasadora u bilo kojoj zemlji.“

Obrad Kesić ocenio je da se za Ameriku generalno ništa nije izmenilo po pitanju značaja Balkana i same Srbije koja je, kako je zaključio, trenutno u rangu drugorazrednih interesa američke administracije.

“Ovde je glavni interes da se stabilizuje situacija da se sačuva mirno stanje i da se pokrene jedna politika koja će koja će eventualno da dovede do ulaska svih zemalja regije u Evropsku uniju a ujedno Amerikanci bi voleli da vide da su sve zemlje iz ove regije članice NATO-a”

Iako su u odnosu na neke prethodne godine odnosi Srbije i Amerike u uzlaznoj putanji, kod mnogih građana postojale su rezerve po pitanju saradnje sa SAD. Poslednjih godina mladi iz Srbije, uz pomoć Američkog saveta i Američke ambasade u Beogradu, u SAD odlaze na višemesečne školske boravke. Grupa srednjoškolaca i studenata iz više gradova Srbije nedavno se vratila sa razmene iz SAD i neki od njih su za naš program preneli utiske o Americi.

“Prvenstveno poštovanje nekih pravila. Dakle, uvek postoji nešto što vas štiti i to mi se svidelo u poređenju sa Srbijom.”

“Pa očekivala sam da je kao na filmu. Naravno, nije tako, ali većina mojih očekivanja se ispunila.”

“Ono što je meni koristilo jeste da sam tamo naišla na vrednosti u koje verujem.”

  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG