Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbjegli Glavaš požuruje sud u pisanju presudeOdbjegli Branimir Glavaš zatražio je preko svojih branitelja od zagrebačkoga Županijskog suda da požuri s izradom i otpremom prvostupanjske presude kojom je u maju ove godine nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina.

Glavaševa obrana zaključuje da se otezanjem znatno krše prava optuženika.

Dok ne dobije prvostupanjsku presudu, koju je 8. svibnja donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića, Glavaš se na nju ne može žaliti.

Saborski je zastupnik uoči objave prvostupanjske presude pobjegao u BiH, čije je državljanstvo dobio nekoliko mjeseci prije presude. Hrvatska je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu i zatražila njegovo izručenje. Budući da BiH, kao i Hrvatska, ne izručuje svoje državljane drugim zemljama, taj je zahtjev odbijen.

Glavaš je na zagrebačkome sudu proglašen krivim po zapovjednoj odgovornosti u slučajevima "garaža" i "selotejp", za što je dobio pet i osam godina zatvora, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora. Uz njega, osuđeno je još petero optuženika.
XS
SM
MD
LG