Dostupni linkovi

Počela godišnja sjednica Generalne skupštine UN-a


U.S. - UN Secretary-General Ban Ki-Moon (R) meets with US President Barack Obama, Mew York, 22Sep2009

Generalni sekretar UN-a i američki predsjednik poručili da je kranje vrijeme da zemlje članice UN-a nađu zajednički odgovor na najveće izazove u svijetu

Godišnja plenarna sjednica generalne skupštine Uedinjenih nacija počela je danas uz prisustvo oko 120 šefova država i vlada. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je zemlje članice da zajednički odgovore na najveće izazove u svijetu - klimatske promjene, nuklearno oružje i siromaštvo. Identičnu poruku sa govornice Generalne skupštine UN poslao je i američki predsjednik Barak Obama. Obama je, medjutim pozvao pojedine zemnlje da, umje što sto kritikuju SAD, preuzmu svoj dio odgovornosti u globalnom odgovoru na svjetske izazove.

Svijet se našao u gotovo vanrednoj situaciji a izazovi su sve veći i sve brojniji, poručio je sa govornice svjetskim liderima Generalni sekretar UN Ban ki Mun

"Okruženi smo brojnim krizama i problemima koji nas istovremeno pogadjaju - nedostatak hrane, energije, recesija, pandemijski grip... Svijet očekuje naše odgovore. Sada je nas trenutak, sada je vrijeme da povratimo suštinu riječi 'ujedinjeni'. Ujedinjeni u svrsi, ujedinjeni u akciji."


Govoreći prvi put na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, američki predsjednik Barak Obama kazao je da globalni izazovi zahtijevaju globalni odgovor.

,,Oni koji su nekada napadali Ameriku da radi po svome sada ne mogu stajati po strani i čekati da ta ista Amerika sama riješi probleme u svijetu. Tražili smo i riječima i djelima nove odnose sa svijetom. Sada je na svima nama da preuzmemo svoj dio odgovornosti za globalni odgovor globalnim izazovima."


Obama kaže da su globalni izazovi iznad svake politike i da bi rješavanje tih problema trebalo da ujedini sve vlade.

,,Sada su Sjedinjene Američke Države spremne za novo poglavlje u medjunarodnim odnosima. Došlo je vrijeme da shvatimo kako su stare navike i argumenti nevažni u odnosu na izazove sa kojima se suočavaju nasi narodi. Treba da stvaramo budućnost koju naši narodi zaslužuju."


Nakon Ki Muna i Obame okupljenim liderima obratili su se i brazilski predsednik Luiš Injasio Lula de Silva i libijski lider Muamer Gadafi.

Obami je, kao i libijskom lideru, ovo bilo prvo učešće u radu Generalne skupštine UN.

Gadafijevo prisutvo označava njegov potpuni povratak na svjetsku scenu nakon dvije decenije izolacije zbog terorističkog napada na američki putnički avion 1988. godine.

Obama se u Njujorku ipak neće sresti sa novim-starim iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmedinedžadom, iako će obojica prisustvovati ručku koji organizuje generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Moon.

Iranskog predsjednika je dočekao zahtjev vodećih organizacija za zaštitu ljudskih prava Generalnoj skupštini da ispita navode o nasilju nad uhapšenim iranskim opzicionarima nakon predsjedničkih izbora u junu.

Njemačka je također upozorila da će njeni predstavnici napustiti sjednicu ako Ahmedinadžad ponovi svoj stav da je Holokaust izmišljen.
XS
SM
MD
LG