Dostupni linkovi

Misija MMF u vladi Federacije BIH



Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović, dopremijeri Vjekoslav Bevanda i Gavrilo Grahovac, te federalni ministri Perica Jelečević i Zahid Crnkić upoznali su danas u Sarajevu izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), na čelu sa šefom Misije za BiH Kostasom Hristu (Costas Christou), s mjerama poduzetim na ispunjenju uvjeta iz Pisma namjere, kao i o onome što Vlada želi provesti u budućnosti.

Premijer Mujezinović kazao je kako mjere štednje i provedba reformi u brojnim sektorima nemaju alternativu i izrazio odlučnost Federalne vlade da, uprkos poteškoćama, ustraje na ispunjenju svih poduzetih obveza, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Zbog zabrinutosti za makroekonomsku stabilnost, Federalno ministarstvo financija je odlučno da utvrđeni konsolidirani deficit od osam procenata društvenog bruto proizvoda BiH smanji na održivih četiri posto. Istaknuto je, također, da će konsolidirana javna potrošnja u Federaciji BiH u 2009. i posebno u 2010. godini biti smanjena ispod 40 posto društvenog bruto proizvoda.

Kostas Hristu ohrabrujućim je ocijenio opredijeljenost Vlade Federacije BiH da se obveze iz Pisma namjere moraju ispuniti do kraja ove godine.
Ohrabren je i činjenicom da Vlada Federacije BiH planira i slijedeće korake o kojim će se detaljnije razgovarati tijekom naredne posjete Misije MMF-a BiH u novembar ove godine, navodi se u saopćenju.
XS
SM
MD
LG