Dostupni linkovi

Suđenja profesionalna, javnost nezainteresovana za ratne zločineSuđenja za ratne zločine pred pravosudjem Srbije nepristrasna su i profesionalna, ali je podignut mali broj optužnica, uglavnom protiv neposrednih počinilaca zločina, ocenjuje se u izveštaju regionalnog tima za praćenje tih suđenja.

U izveštaju Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Fonda zahumanitarno pravo i Istraživačko dokumentacionog centra Sarajevo navodi se da je pred srpskim pravosuđem u dosadašnjim optužnicama umanjena ili potpuno isključena uloga institucija Srbije i regularnih vojnih i policijskih snaga u ratnim zločinima.

Prema oceni posmatrača, javnost i mediji u Srbiji nisu zainteresovani za suđenja za ratne zločine, a zakonska zabrana snimanja I emitovanja slike iz sudnice ozbiljno ugrožava pokušaj da se u Srbiji praksa nekažjivosti i slavljenja haških optuženika zameni saosećanjem za žrtve.

Tužilaštvo i Veće za ratne zločine nemaju dovoljno novca za efikasniji rad, kao ni podršku vladajućih poslanika u Skupštini Srbije, već "rade u nepovoljnom političkom kontekstu i u parlamentu su izloženi napadima nacionalističke opozicije", dodaje se u izveštaju.
XS
SM
MD
LG