Dostupni linkovi

UN samit: Planeta ne može da čeka


Generalni sekretar UN-a i američki predsjednik poručili da je krajnje vrijeme da najbogatije ekonomije svijeta smanje emisiju štetnih gasova

Minut je do 12 i planeta više ne može da čeka na najbogatije ekonomije svijeta da smanje emisiju štetnih gasova u atmosferu. To je poruka koju su sa govornice samita UN o klimatskim promjenama poslali generalni sekretar Ban Ki Mun i američki predsjednik Barak Obama. Amerika u posljednjih 8 mjeseci ucinila više na promociji čiste energije i smanjenju zagadjenja nego ikada prije u njenoj istoriji,mkazao je Obama.

Na samitu koji je okupio najvažnije svjetske lidere čuli su se pesimistični glasovi i upozorenja o tome koliko su pluća naše planete zagušena ugljen dioksidom i ostalim stetnim materijama i koliko se klima ubrzano mijenja. No, Generalni sekretar UN Ban Ki Mun poručuje učesnicima samita da još nije kasno za akciju:

"Sada je trenutak da djelujemo za dobro svih. Istorija nam možda necće pružiti bolju priliku da to učinimo. Apelujem na vas da u decembru ove godine podržite dogovor iz Kopenhagena, jedan pravedan, naučno utemeljen sporazum koji jača održivi razvoj i ekologiju u svakoj državi."


Medju zemljama koje snose najveću odgovornost za scenario po kojem se došlo do praga izdržljivosti su i SAD, čiji je predsjednik Barak Obama poručio da Amerika mijenja odnos prema problemu klimatskih promjena.

"Istina je da je dugo godina čovjecanstvo sporo odgovaralo ili uopšte nije prepoznalo značaj i prijetnju koju predstavljaju klimatske promjene. To se takodje odnosi i na moju zemlju i mi smo toga svjesni. Ali ovo je novi dan, nova era i ja sam ponosan što mogu da kazžem sa ponosom da je Amerika u posljednjih 8 mjeseci ucčinila više na promociji čiste energije i smanjenju zagadjenja udljen dioksidom nego ikada prije u njenoj istoriji."


Obama je istakao da je sada najveća odgovornst na onima koji najviše zagadjuju životnu okolinu

"Da, lidersku poziciju u novom procesu treba da imaju razvijene države koje su u proteklom vijeku bile i najodgovornije za štetu u odnosu prema klimi. To takodje uključuje SAD. Zato ćemo mi nastaviti da investiramo u obnovljive izvore energije, promovišemo veću efikasnost i drastično umanjimo emisiju štetnih gasova, što su naši ciljevi iz agende do 2020. No i rastućce ekonomije u svijetu, koje danas takodje negativno utiču na klimu treba da urade svoj dio posla u narednim dekadama."

Kina je najveći zagadjivač i u atmosferu šalje najveći procenat stetnih gasova.prosle sedmice su Kinezi najavili da bi Hu Đintao na samitu UN mogao imati važan govor i koji bi išao u prilog ograničenja emisije štetnih gasova.

Evropska unija se ovoga ljeta obavezala da će uložiti oko 15 milijardi dolara u narednih 10 godina kako bi odgovorila izazovu klimatskih promjena i svoje industrije preusmjerila prema ekološki čistijim granama.
XS
SM
MD
LG