Dostupni linkovi

Obama opovrgao kritike da su Rusi uticali na odluku o štitu




Američki predsednik Barak Obama oštro je odbacio kritike da je rusko protivljenje američkom antiraketnom štitu u Češkoj i Poljskoj uticalo na njegovu odluku da odustane od štita. "Moj zadatak nije bio da pregovaram sa Rusima. Rusi ne odlučuju o našoj odbrani", rekao je Obama u intervjuu za američku televiziju Si-Bi-Es (CBS).

Obama je u četvrtak objavio da odustaje od raspoređivanja 10 raketa presretača u Poljskoj i radara u Češkoj - odbrambenog štita koji je predlozzen u vreme administracije bivšeg predsednika Dzzordzza Buša. Rusija je osudila postavljanje štita kao pretnju njenoj bezbednosti, uprkos uveravanjima SAD da je njegova svrha odbrana od Irana i ostalih bliskoistočnih "opasnih" zemalja. Umesto štita, SAD planiraju drugi antiraketni odbrambeni sistem koji će se bazirati na mrezzi senzora i raketa presretača, koje bi delovale sa mora, kopna i iz vazduha. Pošto je Obama objavio svoju odluku da odustane od štita, odmah je došao na metu kritika da je to učinio da udovolji Rusiji i zadobije njenu pomoć u drugim oblastima, naročito kada se radi o borbi protiv potencijalnog napada iz Irana.

To je još više podvučeno ruskim pohvalama na račun Obamine odluke. Američki predsednik je, odgovarajući na pitanje zašto nije trazzio ništa zauzvrat od Rusije, rekao da je Moskva oduvek bila "paranoična" kada se radi o štitu, ali da je Buš bio u pravu kada je rekao da štit nije pretnja Rusiji. Rusija je juče saopštila da će odustati od plana da razmesti rakete u Kalinjingradu nedaleko od Poljske, pošto je Obama odustao od štita u istočnoj Evropi. Zamenik ruskog ministra odbrane, Vladimir Popovkin rekao je da je Obamina odluka "pobeda razuma nad ambicijama", navodi Beta.
XS
SM
MD
LG