Dostupni linkovi

Tadić: Četiri stuba spoljne politike



Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je Vojska Srbije faktor mira i stabilnosti i da će tako stati i u budućnosti.

"Srbija štiti svoje nacionalne interese, tradiciju, kulturu, identitet i brine o sunarodnicima koji žive van granica naše zemlje, ali potpuno garantuje i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih regionalnih suseda, članica UN", rekao je Tadić na svečanosti povodom završetka školovanja studenata 129. i 130 klase Vojne Akademije u Beogradu.

Tadić je ponovio da je Srbija opredjeljena da bude punopravan i aktivan član Partnerstva za mir i da želi da potpunim uključenjem u ovaj program dobije važan spoljno-politički kvalitet za izgradnju odnosa povjerenja i saradnje sa drugim zemljama.

"Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova. Ostajemo privrženi stavu da se mora pronaći kompromisno rešenje za pitanje Kosova i da se ono može naći jedinu kroz nove pregovore, za koje će se prostor otvoriti posle buduće odluke Međunarodnog suda pravde", poručio je Tadić.

On je ocijenio da je Srbija u sklopu političkih i geostrategijskih pomjeranja koja su, između ostalog, posljedica globalne ekonomske krize, uspjela da osnaži svoj međunarodni kredibilitet i u zadatim okolnostima nađe svoje mjesto.

"Kada sve to uzmemo u obzir, Srbija danas ima definisana četiri stuba spoljne politike - Evropsku uniju, Rusiju, SAD i Kinu. Ova činjenica će biti temelj naših međunarodnih odnosa na duže staze", rekao je Tadić.
XS
SM
MD
LG