Dostupni linkovi

Burna rasprava zbog Carterove izjaveOcjene bivšeg američkog predsjednika Jimmya Cartera da rasizam stoji iza netrpeljivosti iskazane u posljednjim protestima protiv predsjednika Baracka Obame, uključujući i povik "Lažeš!" kongresnika Joea Wilsona tijekom Obamina govora u Kongresu, izazvale su burnu raspravu u SAD-u.

Povezujući Wilsonov ispad sa sve uočljivijim omalovažavanjem Obame od političkih protivnika, i sa gnjevnim prosvjednicima koji su posljednjih sedmica nosili transparente s fotografijama i crtežima Obame kao Adolfa Hitlera ili afričkog vrača, Carter je kazao da "postoji urođeni osjećaj među mnogima u SAD-u da Amerikanac afričkog porijekla ne bi trebao biti predsjednik".

Bijela kuća se distancirala od Carterovih ocjena. "Predsjednik ne misli da se to temelji na boji njegove kože", rekao je zamjenik glasnogovornika Bill Burton.

Kritike bivšeg demokratskog predsjednika izazvale su oštar odgovor predsjednika opozicione Republikanske stranke Michaela Steelea, također Amerikanca afričkog porijekla, koji ih je nazvao "sramotnim".

"Predsjednik Carter je potpuno pogriješio. Ne radi se o rasi, već o politici. To je jadan pokušaj demokrata da skrenu pažnju s predsjednikovog vrlo nepopularnog plana o vladinoj zdravstvenoj zaštiti, kojem se Amerikanci jednostavno protive".

Sin kongresnika Joea Wilsona, Alan, vetaran rata u Iraku koji se prošle sedmice kandidovao za državnog tužioca Južne Karoline, izjavio je da njegov otac nema "ni jedne rasističke kosti" u tijelu, te da su njega i braću roditelji odgajali da poštuju svakoga bez obzira na porijeklo ili rasu.

Drugi utjecajni političari, poput kongresmena Jamesa Clyburna, predsjednika kluba poslanika Demokratske stranke, koji je također Amerikanac afričkog porijekla iz Južne Karoline, zatražili su da se Bijela kuća suprotstavi "nedoličnim elementima" koji, po Clyburnovim riječima, "delegitimiziraju" predsjednika.
XS
SM
MD
LG