Dostupni linkovi

Godinu dana poslije, da li je lekcija naučena?


Prije točno godinu dana, najstarija američka investicijska banka, "Lehman Brothers", je bankrotirala.

Bilo je to šokovito suočavanje s financijskom krizom koja je uzdrmala svjetsku ekonomiju. Da li se naučila lekcija iz „kraha stoljeća“ kako su tada mnogi upozoravali?

Slom „Lehman Brothersa" 15. septembra 2008. je pokrenuo globalnu recesiju, po mnogima težu od one tokom „Velike depresije“ iz 30- tih prošloga stoljeća.

Stručnjaci se, međutim, još ne mogu usaglasiti da li je najgore prošlo ili tek dolazi.

Ekonomist Jospeh Stiglitz i bivši predsjednik američke Centralne banke Paul Volker smatraju da je financijski sistem danas možda u težoj situaciji nego je bio prije krize.

Problem je što vlada ili nije u stanju ili ne želi ograničiti broj financijskih institucija, upozorava nobelovac Stiglitz.

Što se zapravo dogodilo? Velike banke koje je američka vlada spasila zapravo su apsorbirale manje banke kojima je prijetio bankrot. Tako danas četiri najveće financijske institucije raspoložu s gotovo 46 posto ukupnog novca u Sjedinjenim državama.

Prije godinu dana imale su 37 posto novca u svojim rukama.

No, već jednom spašene banke više ne mogu računati na pomoć države. Nepromišljeno ponašanje više neće biti nagrađivano novcem poreznih obveznika, upozorio je američki predsjednik Barack Obama tokom svoga govora u financijskom srcu svijeta, newyorškom Wall Streetu.

Oporavak još traje, ali čini se najgore je prošlo, smatra Obama.

"Posao na oporavku još traje. I iako nikada neću biti zadovoljan time da ljudi ne rade, a naš financijski sistem je slab, možemo biti sigurni da je oluja kroz koju smo prolazili posljednje dvije godine slabi," rekao je Obama.

Svojim kritičarima je Obama poručio da je povod za intrevenciju bio nedostatak razumnih odluka, onih u Washingtonu, koji su bili takozvani zagovornici slobodnog tržišta i da stvar bude ironična, to je „dovelo do većeg uplitanja, većeg nego što su Demokrati i Republikanci, mogli predložiti i predvidjeti”, istaknuo je američki predsjednik.

Obama se zalošio za zatvaranje regulatornih praznina koje su vidljive, ne samo u Americi već i na globalnoj razini i koje mogu dodatno uzdrmati krhki financijski sustav.

Daljnje stabiliziranje financijskog tržišta biti će tema samita G- 20 koji idući tjedan počinje u Pitzburgu.

Svojim govorom u Wall Streetu, Obama je najavio da će striktnije reguliranje na financijskom tržištu morati biti dio dogovora svjetskih lidera.

Pogledajte komentare (3)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG